Anabolik androjenik steroid ile oluşan testis hasarında karnozin ve vitamin e'nin koruyucu etkileri
Protective effects of carnosine and vitamin e on testicular damage caused by anabolic androgenic steroid
  1. Tez No: 471523
  2. Yazar: FULDEN BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ BAYÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Nandrolon dekanoat, karnozin, vitamin E, sıçan, testis, Nandrolone decanoate, carnosine, vitamin E, rat, testis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada; anabolik androjenik steroid hormon olan Nandrolon Dekanoat (ND) uygulanmış sıçanlarda testis hasarına karşı karnozin ve vitamin E'nin testis dokusu üzerine koruyucu etkilerinin histolojik olarak araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmamızda 35 adet Wistar Albino cinsi, 300-350 g ağırlığında erişkin erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar her grupta 7 adet olacak şekilde, kontrol grubu, sham grubu, Nandrolon dekanoat (ND) grubu (10mg/kg/hafta i.m.), ND (10mg/kg/hafta, i.m.)+karnozin grubu (200mg/kg, haftada 5 gün, intragastrik gavaj ile), ND (10mg/kg/hafta, i.m.)+vitamin E (100mg/kg, haftada 2 gün, intragastrik gavaj ile) grubu olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Deney sonunda testis ve vücut ağırlıkları ölçüldü. Vücut ağırlıklarının deney öncesi ve sonrası karşılaştırmaları yapıldı. Sol testisler Bouin çözeltisi içerisine, sağ testisler ise %10'luk nötral formaldehit içerisine alındı. Rutin histolojik işlemler sonrasında bloklama yapıldı. Bloklardan 4 μm kalınlığında seri kesitler alındı. Hematoksilin+Eozin ve Periyodik Asit-Schiff+ Hematoksilin ile boyanarak mikroskobik incelemeler yapıldı. Yaptığımız çalışmalar sonucunda kontrol ve sham gruplarındaki testis yapıları normal gözlendi. ND grubundaki bulgularda bazal membran ayrılması, seminifer tübüllerin duvarında vakuolizasyon, damar konjesyonu, intersitisyel alanda ödem ve Leydig hücrelerinde azalma gözlendi. Ayrıca spermatojenik seri hücrelerinde düzensizlik ve ondüle kuyruğa sahip sperm hücreleri saptandı. ND ile birlikte uygulanan karnozin ve vitamin E'nin seminifer tübüllerin hasarını azalttığı gözlenmiştir. Elde ettiğimiz bulgulara göre, ND'nin testis dokusunda hasar oluşturduğunu, karnozin ve vitamin E'nin oluşan doku hasarını azalttığını, karnozinin iyileştirici etkisinin vitamin E'ye göre daha fazla olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to investigate the protective effects of carnosine and vitamin E histologically on testicular tissue against testicular damage in rats treated with Nandrolone Decanoate (ND) which is an anabolic androgenic steroid hormone. In our study, 35 Wistar Albino (300-350 g) adult male rats were divided into 5 groups each has 7; as control group, sham group, Nandrolone decanoate (ND) group (10mg/kg/week, i.m.), ND (10mg/kg/week, i.m.)+carnosine group (200 mg/kg, 5 days a week, intragastric gavage), ND (10mg/kg/week, i.m.)+ Vitamin E group (100 mg / kg, 2 days per week, with intragastric gavage). At the end of the experiment, testicles and body weights were measured then pre and post body weights were compared. Left testicles were put into Bouin solution, right testicles were put into 10% formaldehyde and were blocked after the routine histological procedures. Serial sections with 4 μm thickness were obtained from those paraffin blocks and microscopical examinations were performed on sections of testicles after staining by Hematoxyline+Eosine and Periodic Acid- Schiff+Hematoxyline. As a result, this study is concluded that the testicles were normal in the control and sham groups. Detection of basal membrane in ND group, vacuolization in seminiferous epithelium, congestion in vascular structures, interstitial area edema and decreased number of Leydig cells were observed. Sperm cells with undulated tails were found and also spermatogenic cells also showed irregularities in shape. It was observed that carnosine and vitamin E applied with ND reduced the damage of seminiferous tubules. According to our findings, we concluded that ND caused testicular damage; carnosine and vitamin E decreased the testicular damage, and also carnosine had more healing effect than vitamin E.