Daptomisin kullanan hastaların dosyalarının incelenerek beraberinde kullandığı ilaçlarla etkileşiminin retrospektif olarak değerlendirilmesi
The evaluation of interference of drug interactions by retrospectively examining the files of the patients who use daptomycin
- Tez No: 471578
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞLAR MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Daptomisin, İlaç etkileşimi, Antibiotics, Daptomycin, Drug interactions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Siklik lipopeptid sınıfı antibiyotiklerin tek üyesi olan daptomisin son yıllarda keşfedilen, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları ve bakteriyel endokardit gibi enfeksiyonlarda oldukça etkili olan yeni bir ajandır. Daptomisin metsiline dirençli Staphylococcus Aureus üzerinde vankomisin ve linezolidden daha etkili olması ve yan etki potansiyeli bakımından daha güvenli olması nedeniyle sıkça tercih edilen bir antibiyotiktir. Çalışmamızda amaç, hastalarda daptomisin ile eş zamanlı kullanılan diğer ilaçlar arasındaki istenmeyen reaksiyonların incelenmesidir. Bu amaçla 2013- 2016 yılları arasında Haydapaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi‟nde daptomisin tedavisi alan 150 hasta dosyası, Micromedex, Medsacpe, Drugs.com, Rx Media Pharma kaynakları aracılığıyla incelenmiş ve SPSS programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Bu çalışmada NSAİİ grubu ilaçlar, statinler, fibratlar, varfarin ve tobramisin ile etkileşimler belirlenmiştir. Toplam 181 etkileşim gözlenmiş olup bu etkileşimlerin 139 tanesi orta dereceli, 42 tanesi ise minör düzeyde bulunmuştur. Daptomisin, beraber kullanılan diğer ilaçlar ile etkileşim açısından oldukça uyumludur. Bu etkileşimlerden kaynaklanan ve tedavinin sonlandırılmasına ya da ara verilmesine neden olacak düzeyde bir durumun oluşmadığı ancak tüm hastalarda gerekli kontrollerin düzenli olarak yapılmadığı gözlenmiştir. Bu etkileşimleri önlemek ya da sonuçlarını minimuma indirmek için son yıllarda sıklıkla dile getirilen akılcı ilaç kullanım kurallarına göre hareket edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF INTERFERENCE OF DRUG INTERACTIONS BY RETROSPECTIVELY EXAMINING THE FILES OF THE PATIENTS WHO USE DAPTOMYCIN The only member of the cyclic lipopeptides, daptomycin, is an agent that has been discovered in the last years, which is very effective in skin and soft tissue infections and bacterial endocarditis. Daptomycin is the primary choice during methicillin resistant Staphylococcus aureus infections, because of increased effectiveness over vancomycin and linezolid and due to heightened safety attached to decreased side effect potential. The purpose of our study is to observe any unwanted interactions between daptomycin and other medications, when they are administered together to patients. For this very reason, we have studied the 150 patients files, which have been treated with daptomycin, between 2013-2016, at Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Haydarpaşa Paragon Hospital), using resources such as Micromedex, Medscape, Drugs.com, Rx Media Pharma and evaluated the gathered data via SPSS Software. In this study, interactions with NSAI Drugs, statins, fibrates, warfarin and tobramycin have been detected. In total, 181 interactions have been observed and 139 of these observations were mild and 42 of them were minor. Daptomycin, in terms of interactions with other medications, is very compatible. There had been no situation where the treatment had to be finalized or postponed, but all the checks and controls had not been done properly by clinicians. In order to prevent these interactions or limit their effects, we have to act accordingly to rational drug use which has been a hot topic in recent years.