Çocuklarda akut astım atağında iskemi belirteci olarak malondialdehid ve iskemi modifiye albumin düzeylerinin araştırılması
  1. Tez No: 471632
  2. Yazar: GAMZE GEZGİN ULAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜLÜFER TAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Astım atağı, MDA, IMA, serbest radikaller, belirteç, Asthma attack, Malondialdehyde, Ischemia modified albumin, free radical, indicator
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Son yıllarda çocukluk çağı kronik hastalıklarının en sık görüleni olarak bilinen astım, morbiditesi, mortalitesi ve prevalansı artan bir hastalık haline gelmiştir. Nefes darlığı, hışıltı, göğüste sıkışma ve/veya öksürük gibi tekrarlayan solunum semptomları ile karakterizedir. Astım inflamatuvar bir hastalık olup, inflamatuvar hücrelerden salınan çeşitli mediyatörler ve sitokinler inflamasyonun oluşmasında önemli bir yere sahiptir. Eozinofiller, nötrofiller ve makrofajlar astımlı hastalarda daha fazla serbest oksijen radikalleri opsiyonel üreterek doku hasarına sebep olabilmektedirler. Serbest oksijen radikallerinin, başta astım olmak üzere, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve kistik fibrozis gibi birçok akciğer hastalığının patogenezinde rol aldıkları saptanmıştır. Serbest oksijen radikallerinin poliansatüre yağ asitlerini etkileyerek yol açtıkları nonenzimatik lipid peroksidasyonu sonucu alkanlar, malondialdehit (MDA), aldehid ürünler ve hidrokarbon gazları (etan) oluşmaktadır. Lipid peroksidasyonunun bir göstergesi olarak, ana yıkım ürünü olan MDA seviyesi ölçülmektedir. Serbest radikaller kobalt, bakır ve nikel gibi geçiş metallerinin albuminin N terminaline bağlanmalarını azaltır, bu kimyasal olarak değişen yeni albumin, iskemi modifiye albumin (IMA) olarak adlandırılır. Hipoksik iskemik bölgede kanlanmanın azalması sonucu artan anaerobik metabolizma, serbest metallerin indirgenmesine ve süperoksit dismutaz enziminin etkisiyle serbest oksijen radikallerinin oluşmasına neden olur. Bu durum, kanda IMA düzeyinin artışıyla sonuçlanır. Bu çalışmada, çocukluk çağında görülen akut astım atağında oksidatif strese bağlı olarak gelişen MDA ve IMA'nın serumdaki düzeyleri araştırılmıştır. Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Çocuk Alerji Polikliniğe başvurmuş, 6-18 yaş arası astım hastalığı tanısı almış 20 çocuk hasta grubu ve 40 çocuk, kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Hasta ve kontrol gruplarına ait serum MDA ve IMA düzeyleri ELISA yöntemiyle kit içeriğine uygun şekilde çalışıldı. Astım atağı sırasında hasta ve kontrol grubu karşılaştırıldığında MDA ve IMA düzeylerinde artış olduğu bulundu (sırasıyla p=0,006, p=0,019). Atak sonrası grup ile kontrol grubunun istatistiki karşılaştırmasında MDA düzeylerinde farklılık (p=0,052) tespit edilmemesine karşın, IMA düzeylerinde artış olduğu belirlendi (p=0,042). Sonuç olarak; çocukluk çağındaki akut astımda oksidatif strese bağlı olarak gelişen IMA düzeylerinin, MDA'dan daha iyi bir belirteç olabileceğini düşünmekteyiz. Bu sonucun ileri çalışmalarla desteklenmeye ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
In recent years, morbidity, mortality, and prevalence of asthma, one of the most common form of childhood chronic diseases, increases. It is characterized by recurrent respiratory symptoms such as shortness of breath, wheezing, choking and / or coughing. Asthma is an inflammatory disease, driven by various mediators and cytokines released from inflammatory cells. Eosinophils, neutrophils and macrophages produce more free oxygen radicals in asthmatic patients and can lead to tissue damage. Free oxygen radicals have been implicated in the pathogenesis of many lung diseases such as asthma, chronic obstructive pulmonary disease and cystic fibrosis. Polyunsaturated fatty acids that has been exposed to free oxygen radicals gone into a nonenzymatic lipid peroxidation, resulting with alkanes, malondialdehyde (MDA), aldehyde products and hydrocarbon gases (ethane). The level of MDA, the main degradation product, used as a measure of lipid peroxidation. Free radicals also reduce the binding of the transition metals, such as cobalt, copper and nickel, to the N-terminus of albumin, and this chemically altered new albumin is called ischemia-modified albumin (IMA). As a result of reduced blood supply to the hypoxic ischemic area, anaerobic metabolism leads to the formation of free oxygen radicals by the reduction of free metals and the catalytic action of the enzyme superoxide distumase, resulting in increased IMA levels. In this study, serum levels of MDA and IMA which occured in oxidative stress conditions caused by acute asthma attack in childhood were investigated. Twenty children (6-18 years) who were applied Mersin University Health Research and Application Center Hospital Child Allergy Polyclinic and diagnosed with asthma disease and 40 age matched children as a control group were enrolled in this study. Serum IMA and MDA levels of patients and control groups were studied by ELISA and colorimetric method respectively. When the patient and control group were compared during asthma attacks, there were increases in both MDA and IMA levels (p = 0.006, p = 0.019, respectively). There was no difference in MDA levels (p =0.052) between the post-exacerbation groups and the control group, but the IMA levels were significantly increased (p =0.042). In conclusion, we think that oxidative stress related IMA levels in acute asthma during childhood can be a better marker than MDA which needs further studies with more patients.