İnsan fetüsü ayaklarında mm.lumbricales ve bu kasların inervasyon paterninin anatomik açıdan değerlendirilmesi
Anatomic evaluation of mm. lumbricales in feet and their innervation patterns in human fetuses
  1. Tez No: 471636
  2. Yazar: BETÜL ASENA KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ UZMANSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: mm. lumbricales, nervus tibialis, nervus plantaris lateralis, nervus plantaris medialis, ayak, fetus, Lumbricals, tibial nerve, lateral plantar nerve, medial plantar nerve, foot, fetus
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ayak tabanı 2. tabaka kaslarından mm. lumbricales ayakta durma, yürüme ve koşma sırasında ayak stabilizasyonunun sağlanması ve ayak arklarının korunmasında önemli role sahiptir. Bu kasların sayısında, şeklinde, yapışma yerlerinde ve inervasyonlarında varyasyon görülmesi ayak fonksiyonlarında ve cerrahi girişimlerde önem arz eder. Çalışmamızın amacı mm. lumbricales ve bu kasların inervasyonunda görev alan sinirlerin insan fetus kadavralarında anatomik açıdan değerlendirilmesidir. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı laboratuvarında mevcut bulunan formaldehitle fikse 30 fetus kadavrasında (16-36 hf, 17 kadın- 13 erkek) cerrahi mikroskop eşliğinde diseksiyonlar yapılmıştır. Diseksiyonlar sonrasında yapılan ölçümler ve istatistiksel analizler ile mm. lumbricales ve n. tibialis'in terminal dalları olan n. plantaris medialis (PM) ve n. plantaris lateralis (PL)'e ait anatomik ve morfometrik veriler ortaya konulmuştur. PM ve PL bifurkasyon noktası %30 MMCA'nın proksimalinde 2,9544±3,0913 mm ort±SS (aralık, 0,53-10,24 mm); %46,6 distalinde 1,9636±1,4430 mm ort±SS (aralık, 0,63-7,56 mm) olarak bulunmuştur. PM ile PL arasında %20 oranında bağlantı tesbit edilmiştir. 1. lumbrikal %98,34 PM'den, %1,66 PL'den; 2. lumbrikal %6,66 PM'den, %93,34 PL'den; 3. lumbrikal %1,66 PM'den, %98,34 PL'den; 4. lumbrikal %100 PL'den inerve olduğu görülmüştür. Lumbrikal kasların %20'si m. flexor digitorum longus tendonu (FDLt) ve m. flexor hallucis longus tendonu (FHLt) arası slip ile FDLt'den; %80'i sadece FDLt'den orjin almıştır. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin ayak ve ayak bilek bölgesini içeren yenidoğan konjenital cerrahilerinde girişimsel komplikasyonları azaltarak daha başarılı sonuçlar sağlayacağı, biomekanik çalışmalarda ve rehabilitasyon programlarında kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Lumbricals are the second plane muscles of sole which have significant role in protection of foot arches and foot stabilization while standing, walking and running. There can be variations in morphological features of these muscles which affect foot functions and have surgical significance. The aim of the study is to evaluate morphological features and innervation patterns of the lumbricals in human fetuses. Thirty formalin-fixed fetuses (16-36 weeks of age, 17 female and 13 male) were dissected bilaterally in the anatomy laboratory of Mersin University with surgical microscope. Morphometric measurements of lumbricals and the terminal branches of the tibial nerve, medial plantar (PM) and lateral plantar (PL) nerves were revealed. Distance of bifurcation point of tibial nerve to medial malleolar calcaneal axis was 2.95±3.09 mm (range between 0.5-10.2 mm) proximally in 30%, 1.96±1.44 mm (range between 0.6-7.6 mm) distally in 46.6%. Connections between PM and PL were present in 20%. The innervations of lumbricals were appeared as; first lumbrical from PM in 98.3% and PL in 1.7%, second lumbrical from PM in 6.7% and PL in 93.3%, third lumbrical from PM in 1.7% and PL in 98.3%, and fourth lumbrical from PL in 100%. Lumbricals were originated 20% from the tendon flexor digitorum longus (FDLt) and the slip between FDLt and the tendon of flexor hallucis longus and 80% from FDLt. The findings of this study may contribute to surgical procedures of ankle and foot congenital deformities in newborns. Usage of the data may enlighten orthopedic rehabilitation phases and biomechanical studies.