Klinik araştırmalarda poisson regresyon ve negatif binomiyal regresyon yöntemlerinin kullanımı
- Tez No: 471635
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR TAŞDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Klinik araştırma, yan etki modelleme, tahmin, Negatif Binomiyal Regresyon, Poisson Regresyon, Clinical research, adverse effect modelling, estimate, Negatif Binomial Regression, Poisson Regression
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Klinik araştırmalar ciddi sağlık sorunları yaşayan kişilerin yaşam kalitesini arttırmak veya yeni tedavi yöntemleri geliştirmek amacıyla çok sık yapılmaktadır. Ülkemizde, KOAH, Orak Hücreli Anemi, Kanser gibi pek çok hastalığın tedavisine yönelik ilaç denemeleri sıklıkla uygulanmaktadır. Ülkemizin de çalışma ortağı olduğu bu denemeler özellikle ilacın etkinliği, güvenilirliği veya yan etki profilinin araştırıldığı Faz II, III veya IV çalışmalarıdır. Bu tip çalışmalarda sonuç değişkenin dağılımına bağlı olarak Poisson Regresyon ve Negatif Binomiyal Regresyon'un yaygın kullanım alanı vardır. Bu çalışmada, Poisson ve negatif binomiyal regresyon modellerinin performansının örnek genişliği, bağımsız değişken sayıları ve bağımlı değişkenin varyans/ortalama oranı sorunundan nasıl etkilendiği simülasyon çalışması ile açıklanmaya çalışılmıştır. Danışman: Prof.Dr.Bahar TAŞDELEN, Mersin Üniversitesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı, Mersin.
Özet (Çeviri)
Clinical trials are often done to improve the quality of life of people with serious health problems or to develop new treatment methods. In our country, drug trials for the treatment of many diseases such as KOAH, Sickle Cell Anemia, Cancer are frequently performed. These studies, in which our country is also a working partner, are Phase II, III or IV studies in which the efficacy, safety or side effect profile of the drug is sought. In such studies, Poisson Regression and Negative Binomial Regression are widely used depending on the distribution of the result variable. In this study, we tried to explain how the performance of Poisson and negative binomial regression models is affected by sample size, number of independent variables and varianca/average ratio of dependent variable. Advisor: Prof.Dr. Bahar TAŞDELEN, Department of Biostatistics and Bioenformatics, University of Mersin, Mersin.