Meme kanseri tanısı koymada kullanılan bı rads kriterleri ve shear wave elastografi yöntemlerinin değerlendiriciler arası uyum istatistiklerinin meta analiz çalışması
- Tez No: 471637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN OREKİCİ TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Meta Analiz, Uyum, Cohen Kappa, Radyoloji, Meta Analysis, Agreement, Cohen' s Kappa, Radiology
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
İlgilenilen sonuç değişkeni nominal olduğunda değerlendiriciler arası uyum çalışmalarında en yaygın kullanılan uyum katsayısı Cohen Kappa katsayısıdır. Aynı konuda yapılmış farklı yer, merkez ve zamanlarda yapılan çalışmalarda araştırma sonuçlarının birbirinden farklı çıktığı görülmektedir. Bunun sonucu olarak da kappa değeri değişkenlik göstermektedir. Bu durum özellikle radyolojik değerlendirme çalışmalarında çok sık karşımıza çıkmaktadır. Değerlendiricilerden kaynaklanan önemli ölçüm hataları ölçümün kesinliğini, istatistiksel gücü azaltmaktadır ve anlamlı tedavi etkilerinin ortaya konmasını güçleştirmektedir. Şüphesiz tek bir çalışmanın verdiği sonuç yerine aynı amaca hizmet eden birden fazla çalışma sonucundan elde edilen sonuç daha güvenilir ve etkili olacaktır. Bu şekilde araştırma sonuçlarını istatistiksel yöntemlerle birleştirmek için kullanılan yöntem meta analiz yöntemidir.Bir çok alanda uygulaması mevcut olan meta analiz yöntemi değerlendiriciler arası uyum çalışmaları için de kullanılabilmektedir. Cohen kappanın kullanımı meta analiz çalışmalarında çoklu çalışmalar karşısında değerlendiriciler arası güvenilirliğin ve uyumun genelleştirilmesine olanak sağlamaktadır.Bu tezde meme kanseri tanısı koymada kullanılan Shear Wave Elastografi yöntemi ve BI RADS kriterlerinin değerlendiriciler arası uyum istatistiği olan Cohen kappanın meta analizi hakkında bilgi verilmiş, meta analiz sonucunda her iki yönteme ait genel Cohen kappa değeri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cohen' s κ is the most important and widely accepted measure of inter rater reliability when the outcome of interest is measured on a nominal scale. The estimates of Cohen' s κ usually vary from one study to another study due to differences between studies. This situation is very often confronted especially in the radiological evaluation studies. Substantial measurement errors from raters and rating procedures will attenuate measurement precision and statistical power, and make meaningful treatment effects more difficult to detect. Undoubtedly, the result obtained from multiple studies that serve the same purpose will be more reliable and effective rather than the result of a single study. The method which used to combine the research results with statistical methods is the meta-analysis technique. The meta-analysis method, which has many applications in the field, can also be used for inter rater agreement studies. The frequent application of Cohen' s κ allows the possibility of conducting meta analyses to examine generalizability of inter rater agreement across multiple studies. In this study we evaluated inter rater agreement between Shear Wave Elastography and BI RADS methods which used in diagnosing breast cancer. Then Cohen' s κ calculated for both two methods.