Schatzker tip 2 ve tip 3 tibia plato kırığı nedeniyle opere ettiğimiz hastalarımızın klinik ve radyolojik sonuçları
Clinical and radiological results of our patients with schatzker type 2 and type 3 tibial plateau fractures
  1. Tez No: 471659
  2. Yazar: ŞEVKET ERGUN GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ZEKİ TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tibia Plato Kırıkları Cerrahisi, Diz Fonksiyonları, Schatzker tip 2 ve tip 3 kırıklar, Tibia Plato Fractures Surgery, Knee Functions, Schatzker type 2 and type 3 fractures
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bilimleri Üniverstesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde Temmuz 2010- Mart 2016 tarihleri arasında cerrahi tedavi uygulanan ve takibi yapılan 43 Schatzker tip 2 ve tip 3 kırıklı hastanın 43 sağlam ve 43 opere dizi retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Sonuçların güncel literatür bilgileri ile kıyaslanılması ve çalışma sonucu literatüre ek katkıda bulunulması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz kayıtlarından elde edilen verilere göre, kliniğimizde Temmuz 2010- Mart 2016 tarihleri arasında cerrahi tedavi uygulanan 52 Schatzker tip 2 ve tip 3 kırıklı hastaları değerlendirmeye alınarak incelenmesi planlanmıştır. 4 hastanın çeşitli nedenlerle vefat etmesi, 4 hastanın çeşitli nedenler ile kontrole gelememesi, 1 hastanın Behçet hastalığı ve ileri derecede romatoid artriti olması nedeniyle çalışma 43 hasta ile tamamlandı. Değerlendirilen hastaların 14'ü (%32.56) kadın, 29'u (67.44) erkek hastaydı. Hastaların yaş ortalaması 45.86±11.59'du. Kadın hastaların yaş ortalaması 47.79±14.61, Erkek hastaların yaş ortalaması 44.93±9.99 olarak saptandı. Hastaların yaralanma şekilleri; 11 hasta (%25.58) düşme, 1 hasta (%2.32) düşme ve sıkışma, 9 hasta (%20.93) araç dışı trafik kazası, 6 hasta (%13.95) araç içi trafik kazası, 6 hasta (%13.95) motorsiklet kazası, 5 hasta (%11.63) ağır cisim altında yaralanan ekstremitenin ezilmesi, 3 hasta (%6.97) spor yaralanması, 1 hasta (%2.32) ateşli silah yaralanması, 1 hasta (%2.32) darp şeklindedir. Hastaların grafileri 'Rasmussen Radyolojik Değerlendirme Kriterleri ve Skoru' skalası ile radyolojik olarak, fonkiyonları 'Diz Cemiyeti Diz Skoru', 'Diz Cemiyeti Fonksiyonel Skorlama' skalaları ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların Diz Cemiyeti Genel Skoru 83.79±19.55, Diz Cemiyeti Fonksiyonel Skoru 89.77±15.20, Rasmussen Radyolojik Skoru 14.33±2.99 olarak ölçüldü. Sonuçlar iyi-mükemmel olarak tespit edildi. Kadın hastaların fonksiyonel sonuçları daha kötü olduğu tespit edildi (p=0.017). Vücut Kitle İndeksi 30 ve üzeri hastaların fonksiyonel sonuçları daha kötü olduğu saptandı (p=0,063). Trafik kazaları ile yaralanan hastaların fonksiyonel sonuçları daha kötü olduğu saptandı (p=0.055). Tedavi edilmemiş menisküs yaralanması olan (p=0.000), ön çapraz bağ yaralanması olan (p=0.016) veya yan bağ yaralanması olan (p=0.020) hastaların, bu yapıları sağlam olan hastalara göre fonksiyonel sonuçları daha kötüdür. Sonuç: Schatzker tip 2 ve tip 3 kırıklar sıklıkla erkeklerde görülür. Yaralanmanın en sık nedeni trafik kazalarıdır ve prognozu daha kötüdür. Obezite prognozu kötü etkileyen en önemli önlenebilir faktördür. Hastaların diz bağları ve menisküs yaralanlamaları tespiti yapılmalı ve tedavi edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: 43 operated and 43 non-operated knee series of 43 Schatzker type 2 and type 3 fractured patients who underwent surgical intervention between July 2010 and March 2016 were evaluated retrospectively in İstanbul Anadolu South Public Hospitals Union Sağlık Bilimleri University Dr. Lütfi Kırdar Training and Research Hospital, Orthopedics and Traumatology Clinic. It is planned to compare the results with current literature information and to make an additional contribution to literatüre with the study result. Material and Methods: According to the data obtained from our hospital records, 52 Schatzker type 2 and type 3 fractured patients who underwent surgical treatment between July 2010 and March 2016 in our clinic were evaluated. 4 patients died due to various reasons, 4 patients failed to come control examination for various reasons, 1 patient had Behcet's disease and advanced rheumatoid arthritis, and the study was completed with 43 patients. The patients whom evaluated, 14 (32.56%) were female and 29 (67.44) were male. The mean age of the patients was 45.86 ± 11.59. The mean age of the female patients was 47.79 ± 14.61 and the mean age of the male patients was 44.93 ± 9.99. Types of injury of patients; 11 patients (25.58%) had fallen, 1 patient (2.32%) had fallen and squeezed, 9 patients (20.93%) were motor vehicle collision, 6 patients (13.95%) were car traffic accidents, 6 patients (13.95%) motorcycle accidents, 5 (11.63%) were injured under heavy objects, 3 patients (6.97%) were sports injuries, 1 patient (2.32%) had gunshot injuries, and 1 patient (2.32%) had a assault injury. Patients' radiographs were assessed radiologically with the 'Rasmussen Radiological Evaluation Criteria and Score' scale, and their functions were evaluated clinically with 'Knee Society Knee Score' and 'Knee Society Functional Scoring' scales. Results: Patients' overall score of Knee Society was 83.79 ± 19.55, the Knee Society functional score was 89.77 ± 15.20, and the Rasmussen Radiological score was 14.33 ± 2.99. The results were good-excellent. The female patients were found to have worse functional outcomes (p = 0.017). The Body Mass Index was found to be 30 and more patients whose functional outcomes were worse (p = 0.063). The functional results of the patients injured by traffic accidents were worse (p = 0.055). Patients with untreated meniscus injuries (p = 0.000), patients with anterior cruciate ligament injury (p = 0.016) or patients with lateral ligament injury (p = 0.020) have worse functional outcomes than patients with intact patients. Conclusion: Schatzker type 2 and type 3 fractures are frequently seen in males. The most common cause of injury is traffic accidents and the prognosis is worse. Obesity is the most important preventable factor that affects the prognosis. Patient who has knee ligaments and meniscus injuries should be diagnosed and treated.