Antalya Eğitim Araştırma Hastanesı Acil Servisi'ne başvuran kuduz şüpheli hayvan temaslı hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patient with rabies suspected animal exposure presented to Antalya Research and Education Hospital's Emergency Service
- Tez No: 471667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kuduz, Temas Sonrası Proflaksi, Toplum Sağlığı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Amaç: Kuduz tüm dünyada yaygın bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde önemli mortalite nedenlerinden biridir. Dünyada 3.3 milyardan fazla insan kuduz açısından riskli bölgede yaşamaktadır. Dünyada kuduz nedenli insan ölümleri tahmini yıllık 26,400-61,000 arasındadır. Ülkemizde de yaklaşık yılda 180.000 kuduz riskli hayvan teması bildirimi yapılmakta olup yılda ortalama 1-2 kuduz vakası görülmektedir. Kuduz Afrika ve Asya'da çoğu vaka öncelikle köpeklerden kaynaklanırken, Amerika da ise yarasa temasından kaynaklanmaktadır. Avrupa ülkelerinde yabani hayvan kuduzu toplam kuduz olaylarının % 12'si iken ülkemizde bu oran % 1.6 dolaylarındadır. Türkiye kuduzunun % 98.4'ü evcil hayvan kuduzudur. Hastalık iki ana formda görülür: Olguların %80'inde görülen, ajitasyon atakları ve sıklıkla hidrofobi ve aerofobi ile karakterize ensefalitik (şiddetli) form ve gevşek kas güçsüzlüğü ile karakterize paralitik (sessiz) form. Etkili bir tedavisi yoktur. Bir kere klinik olarak kuduz semptomları gelişirse ölüm kaçınılmazdır. Bu yüzden, uygun yara bakımının yanında derhal başlanan potent hücre kültürü veya saflaştırılmış embriyonlu yumurta aşısı ve kuduz immünglobulini ile profilaksi önem kazanmaktadır. Bu çalışmada,ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan kuduz ve dolayısı ile kuduz şüpheli temas olgularında profilaksisinin önemini belirtmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada acil servise 2016 yılı içerisinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kuduz şüpheli hayvan teması nedeniyle gelen 3455 hastanın demografik özelliği ve temasın şekli, temas eden hayvanın özellikleri, yapılan profilaksi, profilaksinin tamamlanma durumu, retrospektif olarak incelenmiştir. Bu çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 20.0 programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken niteliksel verilerin karşılaştırılmasında Pearson Chi- Square, One samples ve İndepentend samples T testinde yararlanılmıştır. Tanımlayıcı veriler frekans ve % ile ifade edildi p < 0.05 değeri istatiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Toplam 3455 hastanın 1454' ü (%42.1) kadın, 2001' i (%57.9) erkek ve hastaların yaş ortalaması 26,99 ± 19,905 (min 1, max 92 yaş) yaş idi. Yaş dağılım tablosu incelendiğinde bebeklik dönemi (0-2 yaş) 168 hasta ile % 3.9, çocukluk dönemi (3-11 yaş) 867 hasta ile 25.1, ergenlik dönemi (12-18 yaş) 413 hasta ile % 12, gençlik dönemi (19-30 yaş) 663 hasta ile %19.2, yetişkinlik dönemi (31-65 yaş) 1210 hasta ile %35 ve yaşlılık dönemi (65-+ yaş) hasta ile % 3.9 olarak dağılım göstermiştir. 84 (%2.4) hasta profilaksi gerektirmediği için aşı takvimine alınmamıştır. 780 (%22.5) hastaya 2-1-1 şeması, 2059 (%59.5) hastaya 4 doz şeması, 235 (%6.8) hastaya 5 doz aşı şeması uygulanmıştır. 1693 (%49) hastaya immunoglobulin (IG) yapılmıştır. 1848 (%53.4) hastaya tetanoz profilaksisi yapılmıştır. Kuduza karşı bağışıklanma ihtiyacı olup hastaneye başvuru yapan hastaların mevsimsel dağılım tablosu incelendiğinde, kış mevsimde %19.4 ile 671 hasta, sonbahar mevsiminde % 25.4 ile 878 hasta, ilkbahar mevsiminde %25.5 ile 880 hasta, yaz mevsiminde ise %29.7 ile 1026 hasta başvuru yapmıştır. Sonuç: Bölgemizde kuduz riskli temas önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kuduz şüpheli hayvan teması acil bir durumdur. Kuduz uygun yara bakımı ve uygun profilaksi ile %100 önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Rabies is a common infectious disease all over the world. It is one of the major causes of mortality, especially in underdeveloped and developing countries. In terms of rabies, more than 3.3 billion people in the world live in the area of risk. Estimates of rabies-related human deaths in the world are in the range of 26,400 to 61,000 per year. In our country, approximately 180.000 rabies suspected animal contact are reported annually, and 1-2 rabies cases are observed on average annually. The most rabies cases originate from dogs in Africa and Asia, while it is due to the bat contact in the Americas. While wild animal rabies account for 12% of all rabies cases in European countries, this rate is around 1.6% in our country. 98.4% of rabies in Turkey is domestic animals. The disease is clinically divided in two main forms: Encephalitic (severe) form that often characterized by hydrophobia and aerophobia and agitated attacks which are seen in 80% of cases and paralytic (quiescent) form characterized by flask muscle weakness. There is no effective treatment. Once clinical signs of rabies develop, death is inevitable. Therefore, prophylactic treatment with potent cell culture or purified embryonated egg vaccine and rabies immunoglobulin are important as well as appropriate wound care. In this study, it was aimed to indicate that rabies suspected animal contact cases is an important public health problem for our country and that the prevalence of rabies disease pre- and post- exposure prophylaxis is important. Materials and Methods: In this study, the demographic characteristics of 3455 patients who presented to emergency service of Sağlık Bilimleri Üniversty Antalya Training and Research Hospital due to rabies suspected animal exposure in 2016 were examined retrospectively. Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 20.0 program for statistical analyzes was used to evaluate the findings. In order to evaluate study data, Pearson Chi- Square, One samples and Indepentend samples T test were used to compare qualitative data.