Borderline over tümörlerinde frozen section sonuçlarının nihai patoloji sonuçları ile karşılaştırılması ve etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of effectiveness and comparison of frozen section results and final pathology of bordeline overian tumours
- Tez No: 471691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN KABACA KOCAKUŞAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Borderline Over Tümörleri, Frozen Section, Over Tümörleri, Borderline Overian Tumours, Frozen Section, Overian Tumours
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Borderline over tümörlerinde frozen section sonuçlarının nihai patoloji sonuçlarıyla karşılaştırılması, değişkenlerle ilişkileri ve klinik sonuçları Materyel ve Metod: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2007-2017 yılları arasında opere olan ve frozen section veya nihai patoloji sonucu borderline over tümörü olarak rapor edilen 97 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi ve çalışmaya dahil edildi. Hastaların tıbbi kayıtları ve operasyon notları, yaşları, menopoz durumları, preoperatif CA 125 ve CA 19-9 değerleri, patoloji sonuçları, histolojik subtipleri, tümör boyutları ve tümör lateralitesi kaydedildi. Frozen section ile nihai patoloji sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 41,61±13,35 olarak hesaplandı. Nihai patoloji sonucu malign over tümörü olarak raporlanan grubun CA 125 değerleri, nihai patoloji sonucu borderline over tümörü olarak raporlanan grubun CA 125 değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. (p=0,005). Hastaların CA 19-9 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. Müsinöz borderline over tümörü grubunun tümör boyutu ortalamaları endometrioid ve seröz gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. (p=0,001). Borderline over tümörlerinde frozen sectionın %69 tanı doğruluğunun bulunduğu hesaplandı. Frozen section tekniğinin %70 duyarlılık, %40 özgüllük, %96 pozitif kestirim değeri ve %17 negatif kestirim değeri ile birlikte olasılık oranı (+) değerinin 1,17 olduğu hesaplandı. Frozen section ile nihai patoloji sonucu arasındaki uyumu etkileyen tek faktör olarak tümörün papiller yapılar içermesinin olduğu ve frozen section ile nihai patoloji sonucunun uyumlu olduğu grupta papiller yapı içeriğinin yüksek olduğu bulundu. Frozen section sonucu borderline over tümörü olarak raporlanan ve fertilite koruyucu cerrahi yapılan 5 (%7,25) hastanın nihai patoloji sonucu malign over tümörü olarak raporlandı. Frozen section sonucu borderline over tümörü olarak bildirilen ve komplet evreleme yapılan 1 (%1,45) hastanın nihai patoloji sonucu benign over tümörü olarak rapor edildi. Sonuç: Borderline over tümörlerinin intraoperatif frozen section tanısına dayalı cerrahi tedavisinin dikkatle kullanılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Comparison of frozen section results with final pathology results in borderline overian tumours and relations with variables and clinical results. Materials and methods: Data of 97 patients who were operated in Zeynep Kamil Women's and Childrens' Training and Research Hospital between 2007 -2017 and who were diagnosed as borderline overian tumour in both frozen section and final pathology was reviewed retrospectively and included in the study. Medical records and operation notes, ages, menstural situatian, values of CA 125 and CA 19-9, pathology results, histologycal subtypes, tumor sizes and lateralization of tumour were recorded. Frozen section results and final pathology results were compared. Results: The avarage age of the patients was calculated as 41,61±13,35. CA 125 values of the group reported as malign overian tumour at the final pathology has statisticaly significant higher values than CA 125 values of the group reported as borderline over tumor at the final pathology. (p=0,005). There were no significant difference between the values of CA 19-9 in both groups of patients. the average tumor size of mucinous borderline overian tumour group were higher than the average tumor size of endometriod and serous overian tumour groups. And that was statistically significant. (p=0,001). It was calculated as %69 diagnostic accuracy of frozen section in borderline overian tumours. Frozen section technique has %70 of sensitivity, %40 of spesificity, %96 of positive predictive value and %17 negative predictive value according to this likelihood ratio (+) value was calculated as 1,17. It is reported as the only factor which affects the accordance between frozen section and final pathology is if the tumor includes papillary structures. It was found the papillary structure content is higher in the group of frozen section and final pathology are compatible. It is reported as malignant overian tumour at the final pathology of 5 (%7,2) patients who had fertility sparing surgery and whose frozen section was reported as borderline over tumor. 1 (%1,45) patient who underwent complet staging surgery had frozen section result as borderline over tumor but the final pathology was reported as bening over tumor. Conclusion: Intraoperative frozen section results of borderline overian tumours must be used carefully for surgical management.