Kur'ân ilimleri açısından Müddessir sûresi ve tefsiri
The surah of al-Muddaththir and its exegesis in terms of Quranic sciences
  1. Tez No: 471799
  2. Yazar: AZİME KELLECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HATİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sûre, tefsir, el-Müddessir, Kur'ân-ı Kerîm, ulûmü'l-Kur'ân, Surah, Tafsir, Al-Muddaththir, Qur'an, the ulûm al-Qur'an
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Müddessir sûresi Kur'ân-ı Kerîm'deki 114 sûre arasında yetmiş dördüncü sırada yer alan Mekkî bir sûredir. Nübüvvetin ilk yıllarında inmiş olması ve Hz. Peygamber'e (s.a.v.) risâlet vazifesinin kendisiyle verilmesi münasebetiyle, bütün sûreler gibi büyük öneme sahiptir. Adını ilk âyetindeki el-müddessir kelimesinden alan sûre, genel olarak âhiretten, cehennemin şiddetinden ve îman etmeyenlerin âhiretteki akıbeti gibi konulardan bahsetmektedir. Yapılan bu çalışmada, öncelikle giriş bölümünde tezin amacı, önemi ve kaynakları hakkında bilgi verilirken, birinci bölümde sûre tefsirinde değinilmesi elzem olan sûrenin adı, nüzûl sebebi, iniş zamanı ve yeri, muhtevası ve fazileti gibi konulara yer verilerek sûre hakkında genel bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde, Müddessir sûresi, temel 'ulûmü'l-Kur'ân eserleri esas alınarak sûrenin kendisiyle ilişkili olduğu tespit edilen 'ulûmü'l-Kur'ân konuları çerçevesinde incelenmiştir. Son bölümde ise sûrenin kısa ve öz biçimde tefsirine yer verilmiş ve çalışma hitâma erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Al-Muddaththir, ranked seventy-fourth among the 114 surahs in the holy Qur'an, is a Meccan surah. With regard to the timing of its descending comes across the first years of the Prophet, and its place as the presenter of the mission to the Prophet (s.a.v.) it has great importance like all surahs. Receiving his name after the first word of its first verse, Al-Muddaththir, the surah generally speaks of matters such as the Hereafter, the wrath of hell and the fate of the unbelievers in the Hereafter. In this study, the introduction establishes general information about the surah first by giving information about the purpose, importance and resources of the thesis; and the first chapter, by including the essential subjects in surah tafsir such as the name of the surah, the reason of its revelation, the time and place of its descending, the content and the grace of the surah, gives additional information about the surah. In the second part, the Al-Muddaththir is examined with regard to the ground works of Ulûm al-Qur'an in the context of the Ulûm al-Qur'an topics, which are determined to be related to the surah. In the last section, by presenting a short and brief tafsir of the surah, the study is concluded.