Ömer Nesefî Tefsiri'nde Secde ve Ahzab surelerinin tahkik vedeğerlendirilmesi (38a- 67a arası)
The edition and evaluation of surah Secde and Ahzab in the commentary of Omar Nasafi (waraqs 38a- 67a)
- Tez No: 600813
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysîr fi't-Tefsîr, Secde Sûresi, Ahzab Sûresi, Metod, Tahkik, Omar Nasafi, et-Teysir fi't-Tefsir, Secde and Ahzab Suras, Method, Verification
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Ömer Nesefî'nin (ö. 537/1142) et-Teysîr fi't-Tefsîr isimli eserindeki Secde ve Ahzab Surelerinin yer aldığı el yazması nüshalar incelenmiştir. Tefsir metodu açısından tahkik ve değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde müfessirin tefsirinde izlediği yöntem, Rivayet Metodu başlığında; Kur'an'ın Kur'an ile Tefsiri, Kur'an'ın Sünnet ile Tefsiri, Kur'an'ın Sahabe ve Tâbiûn Sözleri ile Tefsiri, Dirayet Metodu başlığında; Dilbilimsel Açıdan Tefsiri, Kelam İlmi ile Tefsiri, Tasavvuf İlmi ile Tefsiri, Kur'an İlimleri Açısından Metodu başlığında ise; Sebeb-i Nüzûl, Emsâlü'l-Kur'an, Hitâbü'lKur'an, Mekkî- Medenî, Mübhemâtü'l-Kur'an, Müşkilü'l-Kur'an, Tenâsüb ve İnsicâm konuları müfessirin eserindeki örnekler doğrultusunda ele alınmıştır. İkinci bölümde et-Teysîr fi't-Tefsîr'deki 38-67 numaralı varakların tahkikli metni bulunmaktadır. Metinde geçen ayetlerin sure ismi ve ayet numarası, hadis ve şiirlerin kaynakları dipnotta verilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmamızdan elde ettiğimiz bulgular değerlendirilerek sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the chapters of Sajdah and Ahzab found in the handwritten manuscripts of Ömer Nesefi's et-Teysir fi't-Tefsir has been analysed. This work comprises of an introduction, two sections and a conclusion. In the introduction section, the author's topic, aim, methodology and references has been detailed. In the first section, the observed methodology of the mufassir, the riwaya Method; explaining the Qur'an with the Qur'an, explaining the Qur'an with the Sunnah, explaining the Qur'an with the words of the Sahabah and Tabi'un, the diraya method, explaining the Qur'an through grammar and syntax, explaining the Qur'an through jurisprudence (Fiqh), explaining the Qur'an through Tasawwuf, the sciences of Qur'anic exegesis, Makki, Madani, Mubhematu'lQur'an, Mushkilu'l-Qur'an, Tanasub and Insijam and example from the work of the Mufessir have been taken into account. In the second section, pages between 38-67 of the original manuscript are to be found. Verses, chapter names, verse numbers, ahadith and poems that are found in the text have been referenced in the footnotes. In the conclusion section, the findings of this study have been presented.