Öğretmenlerin örgütsel güven seviyeleri ve motivasyon seviyeleri ilişkisinin incelenmesi (Bursa ili Nilüfer ilçesi örneği)
Teachers investigation of the relationship between the organizational level of confidence levels and motivation
  1. Tez No: 471861
  2. Yazar: DİLEK GÜL GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Örgüt, Güven, Motivasyon, Teacher, Organisational Confidence, Motivation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştıramda bursa ili nilüfer ilçesinde görev yapan öğretmenlerin örgütsel güven seviyeleri ve motivasyon seviyeleri cinsiyete, yaşa, kıdeme, Okul Türüne ve branşa bağlı olarak istatistikî açıdan anlamlı seviyede fark bulunup bulunmadığının ve öğretmenlerin örgütsel güven seviyeleri ile motivasyon seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerden bilgi toplamak için geliştirilen veri toplama aracı 3 kısım içermektedir. Öğretmen Kişisel Veri Formu öğretmenlerin demografik durumları hakkında bilgi toplamak için geliştirilmiştir. 5 madde kapsamaktadır. Öğretmenlerin Örgütsel Güven düzeyini belirlemek için Kamer (2001) tarafından Türkçeye uyarlanmış 40 soru ve 4 alt boyuttan oluşan 6'lı likert tipi bir ölçek kullanılmıştır. Ölçeğin alt boyutları ile örgütteki Çalışana Duyarlı Olma, Yönetene Güvenme, Yeniliğe Açık Olma ve Olumlu İletişim Süreçlerini ölçülmektedir. Ölçeğin güvenirlik katsayısı .96 olarak tespit edilmiştir. Öğretmenlerin motivasyon düzeyini belirlemek üzere Ural (2007) tarafından geliştirilen Mesleki Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek 23 soru ve Mesleği Sevme, Görev Aşkı, Mesleğin Ekonomik Yetersizliği, Mesleğin Kısıtlılığı ve Mesleğin Ekonomik Kazançları olmak üzere 5 alt boyuttan oluşmaktadır. 4'lü Likert tipi bir ölçektir. Ölçeğin güvenilirliğini gösteren Cronbach Alpha değeri .91 olarak tespit edilmiştir. Örgütsel Güven Ölçeği ve Mesleki Motivasyon Ölçeğinden alınan toplam Puanların ve alt boyut Puanlarının öğretmenlerin Cinsiyetine bağlı olarak değişip değişmediğini tespit etmek üzere Bağımsız Grup t testi, yaşlarına, kıdemlerine, çalıştıkları okul türlerine ve branşlarına bağlı olarak değişip değişmediğini tespit etmek üzere Kruskal Wallis-H testi ve ve anlamlı değişiklikler bulunan alt grupları tespit etmek için M.Whitney U analizi uygulanmıştır.Ölçeklerde elde edilen puanların ilişkileri, Örgütsel Güven Toplam Puanları ile Mesleki Motivasyon puanlarının ve alt boyutlardaki puanların birbiri ile ilişkileri Pearson momentler çarpımı analizi kullanılarak tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin örgütsel güven düzeylerinin yaşa ve kıdeme göre, öğretmenlerin mesleki motivasyon düzeylerin Cinsiyete ve kıdeme göre farklılaştığı; Cinsiyetin öğretmenlerin örgütsel güven düzeyi üzerinde; çalışılan Okul Türü ve branşın öğretmenlerin örgütsel güven düzeyi ve mesleki motivasyon düzeyi üzerinde etkili olmadığı; öğretmenlerin örgütsel güven düzeyi ile mesleki motivasyon düzeyinin olumlu yönde anlamlı ilişki içerdiği tespit edilmiştir. Kullanılan
Özet (Çeviri)
In this study, Teachers working in Bursa Nilüfer district, gender, organizational confidence and motivation levels, age, seniority are intended to show any differences according to a statistically significant level, school type and subject teachers and to determine whether there is a significant relationship between motivation with organizational trust levels or not. Data prepared in order to collect information for the purposes of research of the teachers who participated in the research collection tool consists of 3 parts. Teacher Personal Information Form has been created in order to collect information on demographics of theachers. This contains 5 questions. To determine the level of teachers Organizational Trust, Kamer (2001) by the Turkish version of 40 questions and subscale consists of 4 6-point Likert-type scale was used. Employee Sensitivity in organizations with the dimensions of the scale, the Trust of manager, Openness and Positive Media Innovations are measured. Scale reliability coefficient was found to be 0.96. To determine the motivation level of teachers , developed by Ural (2007) the Occupational Motivation Scale was used. Scale 23 questions and love the profession, calling, economic inadequacy of the profession, including restrictions and economic benefits of the profession consist of 5 sub-dimensions. This scale is 4-point Likert-type scale. Showing the reliability of the scale Cronbach Alpha value was determined to be 0.91. Independent Group T test was performed to determine Organizational Trust Scale and Career Motivation Scale from the total points received and dimensions according to the gender of the teacher scores whether it differs or not, Kruskal-Wallis H-Test Analysis was performed to determine according to their age, their seniority, the type of school and branches, Mann Whitney U-Test was performed to determine in which groups whether there are significant differences or not. The relationship between the total score of the scale, Organizational Trust Total Score and Career Motivation Scale Total Score and subscale scores were examined by applying the Pearson Product Moment Analysis. The results of the research were determined that , teachers according to age and seniority of the organizational level, teachers differ according to gender and seniority level of professional motivation; Gender on the organizational trust level of teachers; type of school and worked as a teacher of the branches has no impact on organizational trust level and professional level of motivation; Teachers' confidence in the organizational and professional motivation level have been determined to be a significant positive relationship.