Yöneticilerin kişilik özelliklerinin liderlik davranışlarına etkisi üzerine ampirik bir araştırma
An empirical study on the effects of managers' personality traits on their leadership behaviors
- Tez No: 471879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ENGİN ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Leadership, leadership behavior, personality traits of managers
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışma evrenimizi teşkil eden ve kamuya güvenlik hizmeti sunan bir kamu kurumunda istihdam edilen, orta ve üst düzey yöneticilerin sahip olduğu kişisel özelliklerinin davranışlarına etkisi konusunda oluşturulan hipotezleri sınamaktır. Hazırlanan anket soruları, astlara sorularak onların algı durumuna göre çalışma şekillendirilmiştir. Literatür incelendiğinde; kamudaki liderlerin kişilik özellikleri, sergiledikleri davranışlar, karşılaştıkları farklı durumlara yaklaşımları ve çağdaş liderlik yaklaşımları boyutunda sergilenen liderlik özelliklerinin ortaya konulduğu birçok çalışma görülmektedir. Ancak, bu çalışmada diğerlerinden farklı olarak, yöneticinin kişilik özelliklerini ve buna bağlı olarak ortaya koydukları davranışların takipçilerin gözünden nasıl algılandıkları üzerine odaklanmasıdır. Bu çerçevede, kişilik özelliklerinin değerlendirilmesi için beş faktör kişilik özellikleri ölçeği, davranışlarının değerlendirilmesi için ise Ohio Üniversitesi yönetici davranışları çalışmalarından istifade edilmiştir. Çalışmada; yöneticinin kişilik özellikleri ile davranışları arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Ancak, gerek ast personelin gerekse yöneticilerin mesleki tecrübelerinin söz konusu tutumlara etki ettiği tespit edilmiştir. Çalışma, kavramsal çerçeve, kullanılan ölçeğin genel değerlendirmesi, elde edilen verilerin değerlendirilmesi, hipotezlerin test sonuçları ve çalışmanın genel değerlendirmesi konularını içermektedir
Özet (Çeviri)
Master's Program, Department of Business Affairs Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan Engin ŞENER August 2017, 105 pages The purpose of this research is to test the constituted hypotheses about the influence of the personality traits of middle and high level managers on their leadership behaviors employed at a public institution providing security service for public. A survey was prepared and the questions were directed to the subordinate personnel of the institution, and then the research was formed in accordance with their answers. When the literature is reviewed, it is seen a great number of studies had been made about the personality traits of public managers, their presented behaviors and reactions to different situations encountered, and the leadership traits presented in the dimension of the contemporary leadership approach. Nevertheless, it is the difference of this study from others to focus on the perception of manager's personal traits and the behaviors correspondingly in the eyes of his/her subordinates. Within this framework, five factor personality scales was used to assess the personality traits and manager behavior study of Ohio University was utilized to assess the behaviors. In this study, no significant correlations were found between the personality traits and the behaviors of the managers. However, it was determined that the occupational experience of both subordinate personnel and the managers influenced the subject matter behaviors. The research includes the conceptual framework, general assessment of the scale applied, assessment of the data obtained, assessment of the test results of the hypotheses and overall assessment of the study.