Çalışan memnuniyetinin işletme içerisinde inovatif fikir üretmeye etkisi
The effect of employee satisfaction on creating innovative ideas in businesses
  1. Tez No: 471880
  2. Yazar: SERAP IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ENGİN ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Memnuniyeti, Motivasyon, İnovasyon, İnovatif Fikirler, Employee Satisfaction, Motivation, Innovation, Innovative Ideas
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada temel amaç, işletmelerde çalışan memnuniyetine etki eden olumlu ve olumsuz faktörler ele alınarak, çalışanların inovatif fikir üretmeye ilişkin etkilerini bütünleşik süreçte en zayıf ve en kuvvetli halkalarıyla analiz etmektir. Bu amaç çerçevesinde konuyla ilgili olarak teorik bölümde kavramsal çerçeve, işletmelerde çalışan memnuniyeti ve inovasyon literatürde incelenerek ortaya konmuştur. Bu araştırma 2015 yılı Aralık ayında gıda sektöründe görev alan iki özel kurum çalışanları ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada çalışanlara memnuniyetleri ve inovatif fikir üretimine ilişkin uygulamaları hakkında değerlendirme ve görüşleri sorulmuştur. Bu kurumlardaki aktif olarak görev alan 93 kişiye anket uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS 20.0 programında analizi sağlanarak çıkan bulgular yorumlanmıştır. Ankete Türkiye'de Ankara ilinde bulunan, A kurumunda toplamda 80 beyaz yakalı çalışanlar arasından 49'u katılmış olup, B kurumunda ise toplamda 145 beyaz yaka çalışanlar arasından 44'ü basit örnekleme yoluyla rastgele seçilmiştir. Araştırma sonunda, çalışan memnuniyeti ile inovatif fikir üretimi arasında birkaç durum dışında genelde ilişki düzeyinin oldukça yetersiz olduğu görülmüştür. Çalışma bulguları sonucu; ücret yönünde memnuniyetsizlik yaşanırken, çalışanların yaptıkları işin bilgi ve yeteneklerine uygun olduğunu düşünmelerinden dolayı memnuniyet düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. İnovasyon faaliyetleri için; çalışan ve yönetici personelin son üç yıl içinde kuruma yazılı, sözlü inovasyon fikri ve projesi bulunmaktadır. Kurumun inovatif fikir üretmeye bakış açısına göre en düşük ortalama kurumun çalışanlara kendi projelerinde çalışmaları için verilen zaman iken; en yüksek ortalama ise kurum kültürünün çalışanların yeni fikirler ortaya atmasını kolaylaştırmasıdır. Son olarak çalışanların inovatif fikir üretimi konusunda yeterince istekli oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to analyze the positive and negative factors affecting employee satisfaction in enterprises and to analyze the effects of employees on creating innovative ideas with the weakest and the strongest links in the integrated process. Within this framework, the conceptual framework in the theoretical section, employee satisfaction and innovation in enterprises are examined in the literature. This research has been conducted with the employees of two private institutions working in the food sector in the year of December 2015. In this study the evaluation and opinions about the satisfaction of the employees and their applications about the production of innovative ideas has been asked. A survey was conducted on 93 active participants in these institutions and the data obtained were analyzed in the SPSS 20.0 program and the findings were interpreted. In the survey, 49 out of 80 white-collar workers in the A-institution in Turkey participated in the survey, and 44 out of 145 white-collar employees in the B-organization were randomly selected through simple sampling. At the end of the research, it was found that the level of the relationship between the employee satisfaction and the production of innovative ideas was generally inadequate except for a few cases. Findings of work; while there is dissatisfaction with pay, it has been seen that the level of satisfaction is high because employees think that they have the knowledge and skills of the work they do. For innovation activities; employees and managers have written and oral innovation ideas and projects in the last three years. From the point of view of the institution to produce innovative ideas, while the lowest average is the time given to employees to work in their own projects; while the highest average is the ease with which employees of the institutional culture can bring out new ideas. Finally it is found that employees are eager to produce innovative ideas.