Tek ve çift katmanlı dairesel disk ve halka mikroşerit parça antenlerin spektral uzayda tom dalga analizleri
  1. Tez No: 47192
  2. Yazar: ÇİĞDEM SEÇKİN GÜREL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroşerit Antenler, Mikroşerit Rezonatörler, Tam Dalga Analizi, Microstrip Antennas, Microstrip Resonators, Full Wave Analysis
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
IV ÖZET Dairesel disk ve halka şekilli mikroşerit parça anten konfigürasyonlannın boşluk modeli ile rezonans analizleri gerçekleştirilerek, bu yapılar için, tam dalga analizi ile karşılaştinlmak üzere, anten performanslarını belirleyen formüller elde edilmiştir. Çalışılan yapıların spektral uzayda tam dalga analizleri gerçekleştirilerek, daha güvenilir çözümler elde edilmiş ve boşluk modelinin getirdiği bazı kısıtlamalar ortadan kaldırılmıştır. Mikroşerit antenlerin en verimli çalışma frekansı aralıklarının rezonans frekansı etrafında gerçekleşmesinden dolayı, yapılan analizde, antenlerin rezonans özellikleri mcelenmiştir. Bu amaçla, antenlerin rezonans durumu için elektrik alan integral denklemleri ve Green's fonksiyonları elde edilerek, elde edilen denklem moment metodu ve dairesel simetri gösteren yapıların analizleri için uygun bulunan Hankel dönüşümü kullanılarak, spektral uzayda çözülmüştür. Farklı anten parametreleri için anten konfigürasyonlanmn performansları incelenmiş, elde edilen sonuçlar boşluk modeli ve literatür verileri ile kıyaslanmıştır. Mikroşerit antenlerin bazı uygulama alanlarında ortaya çıkabilen fiziksel şartlar bir üst dielektrik katmanla modellenerek, elde edilen yeni yapıların spektral uzayda Green's fonksiyonları, eşdeğer iletim hattı modelleri kullanılarak elde edilmiştir. Bu üst dielektrik katmanın antenlerin performansları üzerindeki etkileri mcelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cavity model analysis of circular disk and annular ring microstrip patch antennas are performed to make a comparison with full wave analysis method and some formulas which describe the antenna performance are obtained. Full wave analysis of the antenna structures in spectral domain are performed to obtain accurate results so that restrictions of the cavity model are removed. The efficient operating frequency range of the microstrip antennas are around their resonance frequencies. Due to this fact, resonance properties of the antennas are investigated in the analysis. For this purpose, electric field integral equations of the antennas are obtained and solved in spectral domain by moment method and Hankel transformation. Antenna performance is investigated for different parameters and the results are compared with the data from the cavity model and literature. Possible physical conditions which may occur in some applications of the microstrip antennas are modelled with a second dielectric layer. Green's functions for this new structures are obtained from equivalent transmission line models. Effect of this second layer on the antenna performance is investigated.