Buoyaney effects on forced convection in upword flow of water, constant wall temperature boundary condition
Sabit duvar sıcaklığı sınır koşulunda suyun yukarıya doğru zorlanmış taşınımında yerçekimsel etkiler
- Tez No: 47193
- Danışmanlar: PROF.DR. RÜKNETTİN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türbülanslı Karışık ve Zorlanmış Taşınım, Yerçekimsel Etki vı, Turbulent Mixed and Forced Convection, Buoyancy Effect IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz SABİT DUVAR SICAKLI?I SINIR KOŞULUNDA, SUYUN YUKARIYA DO?RU ZORLANMIŞ TAŞINIMINDA YERÇEKİMSEL ETKİLER ÇAKIRSOY, Nedret Şerif Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Tez Yöneticisi : Prof.Dr.Rüknettin Oskay Ağustos 1995, 63sayfa Bu çalışmada, borulardaki türbülanslı zorlanmış taşınım sabit duvar sıcaklığı sınır koşulunda deneysel olarak incelendi. Deneyler yatay ve dikey boru konumlarında değişik kütlesel debi ve duvar sıcaklıklarında tekrarlandı. Sabit duvar sıcaklığı sınır koşulunu sağlamak için buhar kullanıldı. Akışkan olarak su kullanıldı. Isıl yalıtılmış giriş borusunda hidrodinamik gelişmesini tamamlayan su akımından elde edilen veriler, Al-Arabi eşilişkisi kullanılarak düzeltildi. Düzeltme işlemi, sıcaklık dağılımı gelişmekte olan ve sıcaklık dağılımı gelişmiş deney verilerini ayırt etmek için uygulandı. Sonuçta; hidrodinamik ve sıcaklık dağılımı gelişmesini tamamlamış deney verileri gözönüne alındı. Yatay boruda elde edilen Re=9000-49900 aralığındaki düzeltilmiş veriler, boyutsuz değişkenlere (Re, Pr, Nu) indirgenerek deneysel bir eşilişki elde edildi.Dikey borada Re=7700-46300 aralığında değişen düzeltilmiş veriler, Re» 9000 'a kadar ısı geçişinde bozulmalar gösterdi. Re>9000 için ısı geçişinde yükseliş gözlendi. Isı geçişindeki bozulma eğilimi, Grf, Re ve Nu boyutsuz değişkenlerine indirgenerek deneysel bir eşilişki çıkarıldı. Suyun yukarıya doğru akışındaki yerçekimsel etkiyi incelemek için Grf / Re2 değişkeni ölçüt olarak alındı. Isı geçişindeki bozulmadan yükselişe geçiş Grf / Re2 yaklaşık 1.2 iken gözlendi. Bu değer, teorik geçiş değeri olan 1.0'a yakındır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUOYANCY EFFECTS ON FORCED CONVECTION IN UPWARD FLOW OF WATER, CONSTANT WALL TEMPERATURE BOUNDARY CONDITION ÇAKIRSOY, Nedret Şerif M.S., Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Rüknettin Oskay August 1995, 63 pages This work is an experimental investigation on turbulent forced convection in pipes with constant wall temperature boundary condition. The experiments were performed for different mass flow rates and wall temperatures in horizontal and vertical pipe orientations. Steam was used to facilitate the application of constant wall temperature boundary condition. Water was used as the working fluid. Collected data obtained on the flow which was already hydrodynamically developed in the adiabatic entrance region were refined by using the correlation proposed by Al- Arabi. The refinement study was applied in order to make a clear distinction between the results for thermally developing flow and those for thermally developed flow. Finally, hydrodynamically and thermally developed flow data were taken into consideration. inThe refined data for the horizontal heated pipe in the range of Re =9000- 49900 were correlated in terms of the dimensionless flow parameters (Re, Pr, Nu). The refined data for the vertical heated pipe for upward flow varied in the range of Re =7700-46300. Impairment in heat transfer was observed up to Re» 9000 which was followed by an enhancement for Re>9000. An equation describing the impairment trend was correlated in terms of Grf, Re and Nu. In this study, buoyancy parameter to investigate the buoyancy effects in upward flow of water was selected to be Grf / Re2. It was seen that the transition from impairment to enhancement occurred at about Grf / Re2 = 1.2, which is close to the theoretical threshold 1.0.