Geri Dön

1960-1980 yılları arası Amerika'da grafik bir dil olarak kolaj

Collage as a graphic language in America between 1960 and 1980

  1. Tez No: 471950
  2. Yazar: ŞERİFE ASLAN YAVAŞCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI YAKUP ÖZTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 150

Özet

Endüstri devrimiyle birlikte büyük kentlerin oluşumu, kentlerin çok parçalı ve eklektik yapısı, ardı sıra yaşanan savaşların toplumsal ve siyasi etkileri ve teknoloji alanındaki buluşlar yeni bir görsel dağarcığın biçimlenmesine olanak tanımıştır. Çok yönlü bakış açısı, eş zamanlı hareket, üst üste bindirme, yan yana getirme, çoğul zamanlılık, parçalama, bölme, bozma, irrasyonel ve birbirine benzemeyen gerçekliklerin bir arada kullanılması gibi yaklaşımlarla kolaj tekniği tetikleyici ve devrimci bir güce dönüşmüştür. Modern sanat ve tasarımın gelişimindeki en önemli dönüm noktası olarak kabul edilen kolajın, grafik tasarım alanını nasıl etkilediği sorusu bu araştırmanın çıkış noktasıdır. Bu çalışma, bir görme ve düşünme biçimi olarak kolajın grafik tasarım alanında nasıl yer aldığını ve grafik bir dil olarak geçirdiği gelişimi analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla yapılan literatür taramasında, kolaj tekniklerinin grafik alanında görsel dili şekillendiren önemli etkileri olduğu tespit edilmiştir. 'Nesnenin parçalanıp, farklı bir anlatım biçimiyle tekrar bir araya getirilmesi' temel ilkesi ve ilgisiz harf formlarının üst üste bindirilmesiyle oluşmuş sözcük parçalarının kullanıldığı harf/görüntü kolajları, grafik tasarım için, özgün ve anlatım gücü yüksek bir iletişim yöntemi anlamına gelmiştir. Araştırmada, modern sanat hareketlerinde kolajın gelişimi incelenmiş, grafik tasarım diline yansımaları ele alınmıştır. Amerikan Büyük Buhranı ve İkinci Dünya Savaşı'nın etkileriyle sanat ve tasarım alanında Bauhaus gibi önemli ekollerin temsilcileri Amerika'ya göç etmiş, beraberlerinde avangart sanat hareketlerinin yenilikçi fikirlerini taşımışlardır. Amerikan modernizminin temelini oluşturan bu sanatçıların grafik tasarımcılar üstündeki etkisi ele alınmış, matbaa ve fotoğraf teknolojisindeki ilerlemelerle kolaj tekniklerinin gelişimi incelenmiştir. 1960- 1980 yıllarında Amerika'da yaşanan toplumsal ve siyasi olayların etkisi ve tüketim odaklı günlük yaşam, sanat ve tasarım alanında postmodernist düşünceye ortam sağlamıştır. Eklektik, çok katmanlı, eş zamanlı ve çok parçalı özellikleriyle kolaj, postmodern görüntünün temsili haline gelmiş, dönemin grafik dilini şekillendirmede önemli rol oynamıştır. Bireysel yaklaşımlarını öne çıkaran tasarımcıların yanı sıra punk gibi underground hareketlerin görsel dilini oluşturmuştur.

Özet (Çeviri)

With the industrial revolution, the formation of big cities, the multi-partite and eclectic nature of the cities, the social and political effects of the subsequent wars, and the discoveries in the technology have enabled a new visual repertoire to be shaped. The collage technique has evolved into a precipitating and revolutionary power with approaches such as a multifaceted perspective, simultaneous movement, overlapping, bringing side-by-side, multiple timings, fragmentation, division, distortion, using irrational and unrelated realities together. The question how the collage which is considered as the most important turning point in the development of modern art and design influences the field of graphic design is the starting point of this research. The purpose of this study is to analyze how collage takes place in the field of graphic design as a form of sight and thought and as a graphic language. In the literature search made for this purpose, it has been determined that collage techniques have important influences that form visual language in graphic area. The letter/image collages, which consist of the basic principle and the overlapping of irrelevant forms of letters, are used for graphic design, a unique and highly expressive method of communication, which means 'the object is broken up and reassembled in a different way of expression'. In the research, the development of collage in modern art movements was examined and the reflections on graphic design language were discussed. With the influence of the American Great Depression and the Second World War, representatives of important cults such as Bauhaus in the field of art and design emigrated to America and brought innovative ideas of avant-garde art movements together. The influence of these artists, who are the foundation of American modernism, on graphic designers has been examined and progress of collage techniques in printing and photographic technology has been investigated. The influence of social and political events in the United States in 1960-80 and consumption-focused daily life led to the environment for postmodernist thought in the field of daily life, art and design. With its eclectic, multilayered, simultaneous and multi-part features, collage has become a representation of postmodern vision and has played an important role in shaping the graphic language of vi the time. In addition to designers who emphasize their individual approach, they have created the visual language of underground movements such as punk.

Benzer Tezler

  1. 1960 – 1980 yılları arası Türk ve Amerikan Western film afişlerinin göstergebilimsel açıdan çözümlenmesi

    Semiotic analysis of Turkish and American Western film posters between the years of 1960-1980

    HANDAN ÜNAL YORULMAZLARDAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Güzel SanatlarSüleyman Demirel Üniversitesi

    Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı

    DOÇ. DR. MEHMET ÖZKARTAL

  2. 1960-1980 yılları arasında Türkiye'deki olayların Amerikan medyasındaki yansımaları

    Reflection of the events in Turkey in the American media between 1960-1980

    YAKUP ÜNİŞEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    GazetecilikAdıyaman Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. METİN KOPAR

  3. Irak gazetelerinde Türkiye (1960-1980)

    Turkey in Iraqi newspapers 1960-1980

    SHERZAD SADIQ FATTAH

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    GazetecilikVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÖMER OBUZ

  4. A study on Turkey's Palestine Policy: Considering domestic and foreign political forces between 1945-1980

    Türkiye'nin Filistin politikası üzerine bir çalışma: 1945-1980 yılları arasında iç ve dış siyasi faktörlerin dikkate alınması

    NURÇİN YILDIZ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2010

    Uluslararası İlişkilerMarmara Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYŞEGÜL SEVER

  5. İstanbul'da günlük yaşam sahnelerinin Türk resim sanatına yansımaları

    Reflections on the Turkish painting art of daily life scenes in Istanbul

    EVREN KARAYEL GÖKKAYA

    Sanatta Yeterlik

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Resim Ana Sanat Dalı

    PROF. AYDIN AYAN