Kayseri sanayisinin gelişimi, sektör bazında değerlendirilmesi ve rekabet gücünün ölçülmesi (2005-2014)
Development of kayseri's industry, sector-based evaluation and its competitive power measurement (2005-2014)
  1. Tez No: 471953
  2. Yazar: NURBANU ÖZSOY YORULMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE KILAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri Sanayisi, Dış Ticaret, Endüstri İçi Ticaret, Endüstriler Arası Ticaret, Grubel-Llody Endeksi, Yoğunlaşma Oranı, Kayseri Industry, Foreign Trade, Intra-Industry Trade, Inter-Industry Trade, Grubel-Llody Index, Condensation Ratio
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Cumhuriyetten günümüze Türkiye'deki sanayileşme politikaları, ekonominin gelişmesinde ve kalkınmasında büyük öneme sahip olmuştur. Türkiye'de sanayi sektörünün gelişim sürecinde önce ithal ikameci sanayileşme stratejisi, daha sonra ihracata yönelik sanayileşme stratejisi kullanılmıştır. Bu çalışmada, Türkiye'de sanayileşme politikalarına kısaca değinildikten sonra, Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar Kayseri'deki sanayinin gelişimi incelenmiştir. Kayseri'de üretim yapan firmaların sektörlere göre dağılımı ve bu sektörlerdeki istihdam oranları, sanayinin gelişimi için destekleyici kurum ve kuruluşlar, 2005-2014 yılları arasında Kayseri sanayisine yön veren Kayserili sanayicilerin Türkiye'nin 1000 büyük sanayi kuruluşu içerisindeki yerleri tespit edilmiştir. 2005-2014 yılları arasında Türkiye ve Kayseri için sektörlerin dış ticareti araştırılarak, sektörlerdeki dış ticaret açığı ya da fazlası tespit edilmeye çalışılmıştır. Kayseri'deki sanayicilerin hangi sektörlerde hangi ürünleri ürettikleri NACE kodlarına göre incelenmiştir. Sektörlerin rekabet güçlerini ölçmek için Grubel-Llody Endeksinden yararlanılmıştır. Kayseri'nin 2005-2010 ve 2014 yılları için hangi ülkelerle daha çok ticaret yapıldığı araştırılmıştır. Buna dayanarak da yoğunlaşma oranları hesaplanmıştır. Sonuçta Kayseri'nin imalat sanayinde rekabet gücünün fazla olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Industrialization politics have significant impact on growth and development of economics since the declaration of republic. During the development process of industry sector in Turkey, firstly import substitution industrialization strategy has been used and then directed towards exported industrialization strategy. In this study, the development of industrialization in Turkey has been mentioned, after that the development of industry in Kayseri investigated from the founding of the Republic to the present. The distribution of manifacturing companies by sectors in Kayseri and employment ratios in these sectors, supportive institutions and organizations for the development of industry, the location of guiding industries from Kayseri have been identified among 1000 largest industrial organizations in Turkey between 2005-2014. The foreign trade of sectors for Turkey and Kayseri was investigated to identfy foreign trade deficit or surplus between 2005-2014. Industries in Kayseri were analyzed with NACE codes by the sectors and the products that have been produced. The Grubel-Lloyd index was used to measure the competitiveness of the sectors. It has been researched which countries were most dominant in trade with Kayseri for the years 2005-2010 and 2014. Concentration ratios were calculated based on those values. The conclusion showed that there is not much competition power in Kayseri manufacturing industry.