Advanced material characterization and cool-down analysis of solid rocked motor grain
Roket katı yakıtlarının ileri karakterizasyonu ve motor soğuma analizi
- Tez No: 47196
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN VURAL, PROF.DR. A. ERMAN TEKKAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Katı Yakıt Karakterizasyonu, Soğuma Analizi, Viskoelastisite, Sonlu elaman Yöntemi, Solid Propellant Characterization, Cool-down Analysis, Viscoelasticiry, Finite Element Method
 - Yıl: 1995
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 158
Özet
öz ROKET KATIYAKITLARIMN İLERİ KARAKTERİZASYONU VE MOTOR SO?UMA ANALİZİ ALPAN, Korhan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Erman TEKKAYA Yardımcı Tez Yöneticisi :Doç. Dr. Hüseyin VURAL Haziran, 1995, 158 sayfa Bu çalışmanın amacı, HTPB bazlı bir kompozit roket kat yakıtının detaylı karakterizasyonu ile belirli bir roket motorunun soğuma analizinin yapılmasıdır. Roket katı yakıtı, davranış özellikleri zamana, sıcaklığa, ve deformasyon hızına bağlı olan viskoelastik bir malzemedir. Bunun yanında kompozit malzeme yapısından kaynaklanan Mullin etkisi gibi özgün nitelikler de bulunmaktadır. Malzeme karakterizasyonu, standart ve ileri olmak üzere iki yaklaşımı içermektedir. Standart karakterizasyon fazında, soğuma analizi için gerekli olan malzeme davranış özellikleri, yaygın biçimde kullanılmakta olan deneysel tekniklerle belirlenmiştir. İleri karakterizasyon fazı ise daha detaylı bir çalışma olup alternatif deneysel metodlar içerir. Ayrıca, malzemenin lineer viskoelastik olup olmadığı ile Mullin etkisi de araştırılmıştır. Malzeme kopmasının başlangıcı olarak kabul edilebilen bağ kopması ve buna bağlı hacim artışı olayı üzerinde de çalışılmıştır. İleri karakterizasyon fazındaayrıca, yeni aparatlar ve ölçme yöntemleri geliştirilmiştir ve kullanılmıştır. Son olarak herhangi bir genleme karşısında malzemede oluşan gerilimleri bulmak için bir Fourier transformasyon tekniği uygulanmıştır. Katı yakıtlı bir roket motorunun sıcaklık düşmesi sonucu meydana gelen mekanik yükler alandaki yapısal analizi, değiştirilmiş analitik teknik ve sonlu eleman analizi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Öncelikle bir önanaliz yöntemi olan, geometrik idealizasyonlan ve deneysel olarak elde edilmiş gerilim/genleme konsantrasyon katsayılarını içeren, değiştirilmiş analitik teknik uygulanmıştır. Daha sonra yapılan üç boyutlu sonlu eleman analizi ise bütün geometrik detayları içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADVANCED MATERIAL CHARACTERIZATION AND COOL-DOWN ANALYSIS OF SOLID ROCKET MOTOR GRAIN ALPAN, Korhan M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Erman TEKKAYA Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin VURAL June, 1995, 158 pages The purpose of this study is to carry out a detailed mechanical characterization of the HTPB based composite solid propellant and to perform a cool-down structural analysis of a particular rocket motor. The solid propellant is a viscoelastic material, whose mechanical response depends on time, temperature and the rate of deformation. Moreover, due to its composite structure, some special aspects of the material behavior exists such as dewetting and Muffin's Effect The material characterization work includes the standard and advanced characterization approaches. In the standard characterization phase, the mechanical response properties necessary for the thermal cool-down analysis has been determined by using the most widely used experimental techniques. The advanced characterization phase involves a more detailed work and alternative determination methods of mpropellant has been examined, as well as the Muffin's Effect The dewetting phenomenon which can be accepted as the initiation of failure has been studied. Some new apparatus and measurement techniques have been designed and used in the advanced characterization phase. Finally, a Fourier transform approach has been applied for the determination of the material response to a given uniaxial strain input The structural analysis of a solid propellant rocket motor under the thermal cool- down loading has been performed by using the modified analytical approach and the finite element analysis technique. The modified analytical method is a preliminary analysis method which involves geometrical idealizations and empirically obtained stress/strain concentration factors. The 3D finite element analysis includes all geometrical complications.