Firma değerlemesi ve sanayi sektöründe bir örnek uygulama
Valuation and a case study in industry
  1. Tez No: 472024
  2. Yazar: ÖMER CEBE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN FEHMİ ATASAĞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Firma Değerleme, Değerleme Kavramı, İndirgenmiş Nakit Akımları, Company Valuation, Valuation Concept, Reduced Cash Flows
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Değer kavramı toplum ve bireyler için farklı anlamlara gelmektedir. Varlıkların değerinin belirlenmesi her zaman için önem arz etmiştir. Değerlemelerin asıl amacı varlıkların olması gereken fiyatların tespitidir. Bu alanda çalışan uzmanlar varlıkların, değerlendirildiği piyasasında işlem gördüğü fiyatların, olması gereken fiyat olup olmadığı konusunu araştırmak ve sonuçlandırmaktadırlar. Bir varlığın değerinin tespit edilebilmesi için değerleme çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İşletmeler açısından değerleme faaliyetleri; gerçekçi fiyatların belirlenmesinde işletmenin güncel değerinin bulunarak, söz konusu değerlerin ne şekilde artacağı konusunda şirket amirlerine destek olmaktadır. Firma değerlemenin çok geniş bir kullanım alanı bulunmakta ve sadece firmanın mevcut piyasa değerini belirlemekten ibaret olmadığı; bu değerlemenin mevcut ortaklar, potansiyel yatırımcılar ve finans kaynakları tarafından sürekli kullanıldığı görülmektedir. Son yıllarda sanayi ve ticaret işletmelerinde varlık değerleme ve muhasebe amaçlı değerleme çalışmaları da hızla gelişmekte ve birçok ülkede varlık değerleme çalışmaları, bağımsız dış denetim, kredi dereceleme ve finansman temini yönünden özel önem kazanmaktadır. Bu çalışmada Konya sanayisinde faaliyet göstermekte olan bir işletmenin firma değerinin tespiti yöntemine göre geçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of value has different meanings for society and individuals. Determination of the value of assets has always been important. The prices of the value that are the main objective of the values are determined. Experts working in this field are investigating and concluding whether the prices of the assets traded on the market they are assessing are the price it should be. In order to determine the value of an asset, valuation studies must be carried out. Valuation activities help company authorities learn about the up-to-date value of a business and support them in what way the aforesaid values will increase in terms of businesses; the real value of the business is determined by determining the current value of the company, how to increase the value of the company's superiors are supporting. Firm valuation has a wide range of uses and is not just about determining the company's current market value; it is seen that this valuation has been continuously used by existing partners, potential investors and financial resources. In recent years, valuation studies for asset valuation and accounting purposes in industry and commerce enterprises have been developing rapidly and in many countries gaining particular importance due to asset valuation studies, independent external audit, credit rating and financing mechanism. I In this study, an enterprise operating in the Konya industry has been implemented according to the method of determining the firm value.