Muhasebe verilerinin firma değeri ve risk belirleme açısından önemi ve İMKB üzerine örnek bir uygulama
The importance of accounting data for determining of firm value and risk and empirical evidence from ISE (Istanbul Stock Exchange)
  1. Tez No: 331214
  2. Yazar: SALİH TORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ ÖRTEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe verisi, Risk ölçüm modelleri, Muhasebe betası, Firma değeri, Özkaynağa serbest nakit akımı, Accounting data, Risk measurement methods, Accounting beta, Firm value, Free cash flow equity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
İşletme çevreleri açısından firma değerinin tespiti önemli bir konudur. Bu değerleme yöntemlerinin uygulaması bir takım ölçümleri gerektiren detaylı bir süreçtir. Bu tez çalışmasında öncelikle değer, risk ve muhasebe bilgisi kavramları tanıtılmış ve bunların birbirleriyle olan ilişkisi anlatılmıştır. Daha sonra değerleme yöntemleri ve risk ölçüm yöntemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Risk ölçüm modelleri için alternatif olabilecek muhasebe verilerine dayalı risk ölçüm modelleri tanıtılmıştır. Tezin uygulama bölümünde panel veri analizi yöntemiyle muhasebe verilerine dayalı risk ölçüm modelleri kapsamında oluşturulan muhasebe betası katsayıları ile sermaye varlıklarını fiyatlama modeli(CAPM) kapsamında oluşturulan beta katsayısı arasındaki istatistiki ilişki ölçülmüştür. Uygulama İMKB Ulusal Endeksinde yer alan ?Taşa ve Toprağa Dayalı Sanayi? sektörü(çimento, cam vd.) için yapılmıştır. Bu ölçüm sonucunda muhasebe betalarından anlamlı olanları ile CAPM?ye göre oluşturulan beta katsayısını tanımlayan bir ß denklemi oluşturulmuştur. Bir muhasebe betası karması niteliğinde olan bu denklemle firma değerlemesinde özkaynak maliyeti olarak kullanılmak üzere bir tahmin beta katsayısı elde edilmiştir.Tezin uygulama kısmının ikinci aşamasında firma değerlemesi aşamasına geçilmiştir. Yapılan çalışmada taşa ve toprağa dayalı sanayi sektöründe yer alan işletmelerin geçmiş bilgilerini kullanarak firma değerinin tespiti için çalışmalar yapılmıştır. Bu anlamda firma değerinin tespiti için geleceğe yönelik nakit akım projeksiyonları yapılmıştır. Dönemler itibariyle 203elde edilen nakit akımları özkaynak maliyeti ile iskonto edilerek sektörde yer alan tüm firmaların firma değeri tespit edilmiştir.Değerleme sonucunda elde edilen firma değerleri ile piyasa değerlerine t-istatistiği uygulanmış ve istatistiki olarak değerlerin birbirinden farklı olmadığı tespit edilmiştir. Bu yönüyle yapılan çalışmada hesaplanan firma değeri ile piyasa değeri arasında anlamlı ilişkiler olduğu anlaşılmaktadır. Bu durum kullanılan yöntemle bulunan firma değerinin piyasa değeri için bir gösterge olabileceği konusunda düşünceler oluşturmuştur.Bu tez çalışmasının amacı muhasebe verilerinin riskin ölçümü ve firma değerinin hesaplanmasındaki önemini göstermek ve uygulanan modelle firma değerini tespit etmektir. Çalışma, gelecekte yapılacak bilimsel çalışmalar için de bir çıkış noktası oluşturarak önerilen modelin geliştirilmesinin amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Determination of the value of the firm in terms of business environments is a major issue. The implementation of these valuation methods is a process that requires a number of measurements. In this study, first, value, risk and accounting information are determined and described the relationship with each other. After that, some information about valuation methods and risk measurement methods are explained. Risk measurement methods based on accounting data as an alternative to risk measurement methods are introduced.After, informing valuation methods and risk measurement methods, statistical relationship between accounting beta, generated under the risk measurement methods based on accounting data by the analysis of panel data, and beta, generated under the capital asset pricing model (CAPM), is measured. The application is made in the ?Stone and land-based industry? within the ISE National Index. After this measurement, ß equation is generated by the significant accounting beta and beta coefficient created by the CAPM. An estimated of the beta coefficient is obtained to be used as the cost of equity in the valuation of the firm by this equation which is a mix of accounting beta. The second part of the application chapter in this study is about the valuation of the firm. In this part, the determination of the valuation of the firm is studied using the firms? historical information. In this sense, the future cash flow projections were made to determine the valuation of the firm. By the 205periodic cost of equity cash flows, the valuation of the all companies by discounting in the sector was identified. t statistic applied to the value of the firm and the market value obtained from the result of the valuation, and values were not statistically different from each other. So there is a significant relationship between the calculated value of the firm and the market value in this study. This is a significant evidence to understand that the method used and value of the firm is indicator for the market value. The aim of this study is to demonstrate that the accounting data is very important for the risk measurement and the calculation of the value of the firm and is to determine the value of the firm in this application. This study will be a starting point to the future scientific studies and model can be enhanced.