Turnover intention in relation to job demands and burnout; The moderating effect of job embeddedness
İşten ayrılma niyetinin iş ilintili talepler ve tükenmişlikle olan ilişkisi; İşe gömülmüşlüğün düzenleyici rolü
- Tez No: 472062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUSUN BULUTLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşten ayrulma niyeti, tükenmişlik, duygusal emek, iş yükü, işe gömülmüşlük, path analizi, Turnover intention, burnout, emotional labor, workload, job embeddedness, path analysis
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırma sağlık çalışanlarının işten ayrılma niyetlerinin iş ilintili talepler ve tükenmişlik ile ilişkisini ortaya koymayı; ve işe gömülmüşlük kavramının duygusal emek ve iş yükü ile işten ayrılma niyeti arasındaki düzenleyici (moderating) etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Path analizi ile test edilen modelde, duygusal emek, iş yükü, tükenmişlik ve işe gömülmüşlüğün işten ayrılma niyetine olan etkileri ölçülmüştür. Araştırma bulguları duygusal emek ve iş yükü ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide tükenmişlik kavramının alt boyutu olan duygusal tükenmişliğin tam aracılık etkisine sahip olduğunu göstermiştir.Duygusal emeğin iki alt boyutu; yüzeysel rol yapma ve derinden rol yapma; ve iş yükü iş ilintili talepler olarak araştırmaya dahil edilmiştir. İş yükü ve yüzeysel rol yapma ile tükenmişlik arasında pozitif yönlü bir ilişki bulgusuna ulaşılmasına karşın derinden rol yapma ile tükenmişlik arasında negatif bir ilişki görülmüştür.Bunun yanı sıra işe gömülmüşlüğün iş ilintili talepler ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide düzenleyici bir rol üstlendiği saptanmıştır. Bu tez sağlık çalışanlarının işten ayrılma niyetlerinin iş ilintili talepler ve tükenmişlik ile ilişkilendirir. Tüm iş alanlarında, özellikle de temelinde insan olan meslek çalışanlarında, gittikçe artan tükenmişklik ve olumsuz etkileri konunun hassasiyetini ve önemini artırmış; çözüm arayışlarına yöneltmiştir. Bu çalışma, işe gömülmüşlük uygulalamaları ile işgörenlerin iş ilintili kaynaklarını geliştirebileceğini önerir. Böylelikle iş taleplerinin olumsuz etkileri ve işten geri çekilme davranışlarının azaltılabilir; işgörenler işte tutulabilir. İşe gömülmüşlük hem sağlık çalışanlarının ve sağlık hizmeti alanların iyi oluşlarında, hem de hastanelerin ve sağlık sisteminin performansının iyileştirilmesinde bir rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate how the turnover intentions of healthcare professionals are related to certain characteristics of job demands and burnout. It also examines the moderating role of job emmbeddeness as a buffer between the impacts of emotional labor, workload on burnout within the Turkish healthcare environment. The direct and indirect effects of emotional labor, perceived workload, burnout, and job embeddedness on turnover intention are tested via path analysis. The results of this study show that emotional exhaustion dimension of burnout fully mediates the effects of emotional labor and workload on turnover intentions. Workload and surface acting are positively associated with burnout; whereas, deep acting correlates negatively with burnout. Job embeddedness moderates the effects of these job-related demands on turnover intentions. The findings of this research can provide some new insights into how the turnover intentions of healthcare professionals are related to certain aspects of job demands and burnout. Since burnout is becoming more and more prevalent in all industries, particularly the helping professions, there is an urgent need to address this issue in the shortest span of time as to avoid serious consequences related to burnout, turnover intentions and other withdrawal behaviors. Job embeddedness applications can help improve retention of employees by providing them a wide range of resources to utilize when challenged by various job demands. It can be a tool to boost not only the well-being of the healthcare providers and the patient but also the functioning of the organization and the system.