The effect of The Houthis rule on the political and adminstrational system in Yemen (2011-2016)
Hûsi yönetiminin Yemen'in politik ve yönetimsel sistemine etkisi 2011-2016
  1. Tez No: 472111
  2. Yazar: AHMED ABDULLAH HAİL AL-AWZARİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ansar Allah, Hutiler, Yemen Baharı, Yemen Ayaklanması, Ulusal diyalog konferansı, Ansar Allah, The Houthis, Yemen Spring, Yemen Uprising, The National dialogue conference
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezde Hûsîler'nin 2011'den 2016 yılı sonlarına kadar Yemen'in siyasal ve sosyal sistemleri üzerindeki etkisi ele alınmaktadır. 21 Eylül 2014 Yemen ve Yemenliler için bir dönüm noktasıydı. Bu tarihte Husiler başkent Sana'nın kontrolünü ele geçirmiş ve önceki iki yıllık ulusal diyaloğ sona ermiştir. Onlar Yemen'in uzak kuzeyinde yaşayan bir azınlıkken, şimdi Yemen Cumhuriyeti topraklarının %70'ine hakim durumdadırlar. Anayasal deklerasyonlarıyla başlayarak, Parlamentoyu fesh ettiler ve ülkeyi yönetecek bir Cumhurbaşkanlığı konseyini atadılar. Husi fakirleri zenginleştirmek ve ikinci sınıf insanların geçimini sağlanmasına yardımcı olmak için iktidara geldiklerini iddia etmişti. Bu çalışmanın konusu, Husi'nin iddialarının ne ölçüde gerçekçi olduğunu incelemektedir. Tezin amacı ise, Husi'nin politik yöntemini açıkça tanımlamak ve yönetimlerini incelemektir. Tez grubun ideolojik yönünü açıklayarak başlıyor ve inançlarını nasıl tüm ülkeye yaymayı başardıkları konusuna hızlı bir şekilde geçiş yapıyor. Daha sonra hareketle merkezi hükümet arasındakı 6 savaş aşaması üzerinde duruyor ve aynı zamanda Husi'nin 2011'deki başkaldırıya katılımını inceliyor ve bölüm Yemen siyasi alanına yabancıların etkisini açıklayarak son buluyor. Tez, son olarak, Husi yönetiminin sosyal, politik ve ekonomik sonuçlarını araştırarak; gelecekte Yemen'in yönetiminin nasıl olacağı konusundaki tahminler ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the effect which the Houthis had on the political and social system in Yemen from 2011 to the end of 2016. 21st of September, 2014 was the turning point for Yemen and Yemenis, it is the date when the Houthis took control over the capital Sana'a and ended a 2-year of national dialogue. Once they were a minority living in the far north of Yemen and now they are the rulers of 70% of the republic of Yemen's land. Starting by their constitutional declaration, they dissolve the parliament and appointed a presidential council administrating the country. The Houthis claimed that they came to power to enrich the poor and help the second class to make ends meet. This research paper investigates how much of a truth is the Houthis disclaimer. The goal of this M.Sc. is to uncover the Houthis political agenda and to study their rule. The thesis started with explaining the ideological part of the group and then moved swiftly into how they succeeded in spreading their believes all over the country. Then prepare talks about the six-war period between the movement and central government at the same flow it studies the Houthis participation in the Yemen upraising in 2011, closing the chapter with an explanation of the foreigner influence in the political sphere in Yemen. Finally, the thesis explores the Houthis outcome of ruling the county socially, politically and economically finalizing with future predications of what will become of the RoY.