Kur'ân yorumunda İsrâiliyyatın arka planı
The background of İsrailiyyat in the Quran commentary
  1. Tez No: 472115
  2. Yazar: ABDULHAY NEDİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÖRENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, İsrâiliyyat, Tefsîr, Kıssa, Quran, Israiliyyat, commentary, anecdote
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
“Kur'ân Yorumunda İsrâiliyyatın Arka Planı”isimli çalışmamız Kur'ân-ı Kerim'in yorumlanmasında İsrâili bilgilerin ne derece etkin olduğunu anlamaya yöneliktir. Kur'an ve sahih sünnetin ölçüsünde sıkı bir analiz ve değerlendirme sonucu, elde edilen bu israili bilgilerin bir eğitim metodu olarak kullanılabileceği bir çalışma olacaktır. Bu anlamda çalışmamız iki kısıma ayrılmıştır. Giriş bölümünde çalışmamızın konusu, amacı, önemi ve yöntemi, tespit edildikten sonra, ilk bölümde İsrâiliyyatın anlamı, tarihsel olarak arka planı olabildiğince geniş şekilde litaratürden faydalanarak incelenmiş, ikinci bölümde ise tefsîr ve kıssa ekseninde İsrâiliyyatın kullanılma gerekçeleri ve şekilleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our research called the background of Israiliyyat in the Quran commentary is towards understanding how effective the Israeli information in the interpretation of the Quran are. This study is going to be a work that the obtained Israeli information will be used as an educational method, as a result of some hard analysis and evaluation according to the Koran and precise sunna. In this sense, the research was divided into two parts. In the introduction, the subject, purpose, importance and method of the research was determined. In the chapter one, the meaning and historic background of the Israiliyyat were searched as wide as possible, using the literature. In the chapter two, within the commentary and anecdote, it has been tried to determine the using reason and forms of the Israiliyyat.