Rusya'da halkçılık bağlamında N. A. Nekrasov'un şiir sanatı
N.A. Nekrasov's poetry in the contex of populism in Russia
  1. Tez No: 472122
  2. Yazar: UĞUR BÜKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ ÜÇGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk, halkçılık, Rusya, Nekrasov, köy, köylülük, Community, populism, Russia, Nekrasov, village, peasent
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Genel olarak aynı ülkede yaşayan, aynı kültür özelliklerine sahip olan, aynı uyruktaki insan topluluğu olarak nitelenen halk, farklı isimlerle adlandırılmasına ve farklı siyasal kalıplara sokulmasına karşın her dönemde toplumun ekonomik temelini oluşturmuştur. Köleci toplumlarda köle, feodal toplumlarda serf, kapitalist toplumlarda köylü ve işçi olarak karşımıza çıkan“halk”19. yüzyılın başlarına kadar felsefi anlamda üzerinde konuşulsa da siyasal anlamda hiçbir zaman bir güç olarak görülmemiştir. 19. yüzyılda Rus aydın kesimindeki“halktan yana olma”düşüncesi edebiyatta da karşılığını bulmuş hemen hemen bütün Rus yazarları halk konusuna eğilmişlerdir. Ancak halkçılık Rusya'da yerel bir anlam kazanmış ve değişik biçimlere bürünmüştür. Liberal, Marksist, nihilist, anarşist ve terörist akımlara temel olmuştur. Bu kavramı, doğrudan anlamıyla geniş biçimde kullanan Nekrasov olmuştur. Bütün eserlerinde halkı, halkın içinde bulunduğu ortamı, onların düşünce ve yaşam tarzını aktarmış ve çözümün yine halkın kendisinde olduğunu belirtmiştir.“Rusya'da Halkçılık Bağlamında N.A. Nekrasov'un Şiir Sanatı”adlı tezimiz; giriş, 2 ana başlık ve bunları açıklayan 7 alt başlık ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır.“Halkçılığın Kavramsal Tanımı ve Tarihi: Rusya'daki Halkçılık Hareketi”adlı ilk bölümde, konunun kavramsal çerçevesini oluşturmak için antik çağdan günümüze dek“halk”sözcüğünün ve“halk kavramı”nın nasıl oluştuğu ve nasıl algılandığı hakkında genel değerlendirmelere değindik. Burada Nekrasov'un halk algısını aktarabilmek için Rus toplumundaki halk kavramının nasıl algılandığını tarihsel süreci içerisinde anlatmaya çalıştık. Tezimizin“N. Nekrasov ve Halkçılık”adlı ikinci bölümünde, o dönem yazarlarının konuyla ilgili bakış açılarına yer vererek N. Nekrasov'un hayatına ait bilgileri aktardık. N. Nekrasov'un şiirlerinin özellikle halk ve halkçılıkla ilgili şiirlerinin kendi hayatıyla birebir örtüştüğüne değindik. Çalışmamızda yazarın şiirlerini inceleyip halk ve halkçılıkla ilgili olan hususları tarayıp, konunun içeriğine uygun sınıflandırma yoluna odaklandık. Bu çalışmamızdaki amacımız, Rus edebiyatının A. Puşkin'den sonra en önemli şairi olarak kabul edilen Nikolay Nekrasov'un sanatının önemini aktararak şairin yaşadığı çağı en iyi ve doğru biçimde algılayan ve yansıtan bir yazar olduğunu vurgulamaktır.
Özet (Çeviri)
Although community, defined as people living in the same country, having same cultural traits and nationality, has been called different names and political tendencies thoughout the history, it has always been the economic foundation of the society. Slaves in some societies, serf in feodal populations, workers and peasants in capitalist establishments, community, has never been accepted as a political power until the beginning of the 19th century though being a common subject of discussion in philosophical debates. In the 19th century, as the thought of“being beside the community”spreaded within the Russian intellectual crowd, it was also recognized by nearly all of the Russian writers. But populism found a different meaning locally in Russia and presented by different kinds of types. It became the cornerstone of liberal, marxist, nihilist and terrorist streams. It was Nekrasov who used the correct, wide definition of populism. In almost all of his pieces, he narrated the community, environment, their thoughts and life styles and pointed out the solution lies within the community itself. Our thesis,“N. A. Nekrasov's Poetry In The Context Of Populism In Russia”, consists of two main headings, seven footers and a discussion. In the first part named as“Definition of Populism and History: Movement of populism in Russia”, to build up the conceptual framework of the subject, we mentioned evaluations of the development and perception of the word“community”from the antique ages until today. We tried to describe the Russian population's perception of the community concept throughout the history to be able to narrate Nekrasov's sense of community. In the second part of our thesis, named as“Nekrasov and Populism”, different point of views from the writers living in the same era as Nekrasov and information about his life were featured. We mentioned the similarities between Nekrasov's life and his poetry particularly about community and populism. In our study, we focused on proper classification according to the subjects content after examining all of the writers poems and scanning the ones about community and populism. Our aim in this study is to endorse the importance of art of Nikolay Nekrasov, the most significant poet in Russian literature after A.Puskin, and to emphasize him as a poet who ideally perceives and reflects the time he lived in.