Türkiye'de sol bir popülizm anlayışı: Ekrem İmamoğlu örneği
Understanding of left-wing populism in Turkey: Ekrem İmamoğlu example
  1. Tez No: 741115
  2. Yazar: SEMA SERTKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Popülizm, Sağ Popülizm, Sol Popülizm, Ekrem İmamoğlu, Populism, Right-wing populism, Left-wing populism, Ekrem İmamoğlu
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Dünya siyasetinde farklı zamanlarda ve farklı coğrafi bölgelerde ortaya çıkan popülizmin günümüzde de önemi gittikçe artmaktadır. Farklı zamanlarda ve farklı coğrafi bölgelerde ortaya çıkan popülizm ortaya çıkmış olduğu tarihsel dönem ve toplumsal koşullar çerçevesinde şekillenmiştir. Bu durum popülizm literatüründe birden çok tanımın ve görüşün oluşmasına yol açmıştır. Popülizm her ne kadar net bir tanımdan uzak olsa da günümüz siyasetinde kilit bir öneme sahiptir. II. Meşrutiyet döneminde Rusya'daki Narodnik hareketler Osmanlı'da halkçılık ilkesi olarak karşılık bulmuş böylece popülizm Türk siyasi literatürüne girerek Türk siyasal tarihinin dönüm noktalarının saptanması ve açıklanmasında kullanılan önemli kavramlardan biri olmuştur. Popülizm 1980'li yıllarda dünya siyasetinde ideoloji temelli bir gelişim sergileyerek sağ ve sol ideoloji çerçevesinde şekillenmiş ve sol popülizm ve sağ popülizm çizgisinde temel popülist kodlara sahip olmuştur. Bu çalışmada 31 Mart 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanan Ekrem İmamoğlu'nun bu seçimleri kazanmasının ardındaki asıl sebebin CHP eksenli bir siyasi anlayış doğrultusunda kullanmış olduğu Kemalist, laik, sol ideolojiye ait temel popülist kodlara ek olarak, muhafazakar, milliyetçi, sağ ideolojiye ait temel popülist kodları da etkin ve aktif bir şekilde kullanmış olduğu tezinden yola çıkılmıştır. Bu bağlamda bu çalışmada çalışmanın örneklemi doğrultusunda CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayının Ekrem İmamoğlu olduğunu açıkladığı 18 Aralık 2018 tarihinden başlayarak Ayasofya'nın müzeden camiye çevrildiği 24 Temmuz 2020 tarihine kadar olan süreçte Ekrem İmamoğlu'nun kullanmış olduğu muhafazakar, milliyetçi, sağ ideoloji ait temel popülist kodlar ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The importance of populism, which has emerged in world politics at different times and different geographical regions, is rising currently as well. Populism, which emerged at different times and geographical regions,was shaped in accordance with the historical period and societal conditions it emerged. This resulted in formation of many definitions and opinions in the literature of populism. Although populism is far away from a clear definition, it has a key importance in current politics. During the Second Constitutional Period, Narodnik movement in Russia was matched in the Ottoman Empire as the principle of populism, thus populism entered into Turkish political literature, and became one of the important concepts used for identification and explanation of turning points of Turkish political history. In 1980's Populism underwent an ideology based development, and formed in accordance with left-wing and Right-wing ideologies to acquire basic populist codes in the lines of left-wing and right-wing populism. This study was started from the thesis that the main reason Ekrem İmamoğlu, who was elected as Mayor of the İstanbul Metropolitan Municipality at the election held on March 31, 2019, won the election is his active and effective use of the main populist codes of conservative, nationalistic, and right-wing ideology, in addition to the main populist codes of Kemalist, secular, left-wing ideology in accordance with a political view of CHP axis. Thus, in this study, as the focus of the study, the main populist codes of conservative, nationalistic, right wing ideology Ekram İmamoğlu used starting from December 18, 2018 when CHP nominated Ekrem İmamoğlu as their candidate for the Mayor of İstanbul Metropolitan Municipality, to July 24 when Ayasofya was converted from a museum to a mosque.