Türkçe ve Korecenin söz dizimsel açıdan karşılaştırılması
A comparative study of Turkish and Korean syntax
- Tez No: 472121
- Danışmanlar: PROF. DR. SIRRI GÖKSEL TÜRKÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Korece, Türkçe, Söz Dizimi, Cümle Ögeleri, Cümle Türleri, Karşılaştırmalı Dilbilim, Korean, Turkish, Syntax, Sentence Elements, Sentence Types, Comparative Linguistic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kore Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkçe ve Korecenin söz dizimsel açıdan karşılaştırmasını yaparak benzer ve farklı yönlerini tespit etmektir. Türkçe ve Korece Ural-Altay dil ailesinin Altay koluna mensup iki dildir. Benzer dilbilgisi özelliklerine sahip olduğu da bilinmektedir. Ancak bu iki dil arasında farklılıklar da mevcuttur. Karşılaştırmalı dilbilim çalışmaları özellikle yabancı dil öğrenmeyi zorlaştıran dilsel yapıları ortaya koymak amaçlı yapılmaktadır. Bu çalışma da iki dil arasındaki dilsel yapıları söz dizimi bağlamında inceleyerek benzerlikleri ve farklılıkları göz önüne sermek amacıyla yapılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türkçe söz dizimi cümle ögeleri ve türleri açısından incelenmiştir. İkinci bölümde Korece söz dizimi cümle ögeleri ve türleri açısından incelenerek örneklerle açıklamalar yapılmıştır. Son bölümde ise iki dilin söz dizimsel yapıları karşılaştırılara benzerlikler ve farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine similarities and differences between Turkish and Korean syntax by comparing. It is certain that Turkish and Korean languages belong to Altaic branch of Ural-Altaic language family. Also it is known that they have the same grammatical similarities. But they have some differences as well. Comparative linguistic studies are researched the reason of revealing the structure of language which is making difficult to learn a foreign language in particular. Therefore this research have been analyzed the purpose of showing similarities and differences between Turkish and Korean by researching as part of syntax. This research consists of three parts. At the first part, it has been mentioned that Turkish syntax in terms of elements and types of sentences. For the second part Korean syntax has been explained by samples with regards to elements and types of sentence. Lastly, the similarities and differences has been determined by comparing grammatical structures of Turkish and Korean.