Kore Savaşı döneminde romanın gelişimi
Development of Korean novel, period of Korean War
- Tez No: 472124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kore Savaşı, Kore Romanı, Kore Edebiyatı, Japon Sömürgesi Dönemi, Kurtuluş Dönemi, Kore Savaşı Öncesi Roman, Dönem Yazarları ve Romanları, Korean War, Korean Novel's, Korean Literature, Japanese Colonian Period, Liberation Period, Korean War Before and After Novel's, Period of Korean War Writer's and Novel's
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kore Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
1950'li yıllar modern Kore tarihinde kargaşa dönemidir. Kore Savaşıyla birlikte ortaya çıkan toplumsal, siyasi ve ekonomik sarsıntıların sayılamayacak kadar çok olduğu bu dönemde, tüm bu durumlardan kaynaklı psikolojik bozukluklar savaşın öncesi ve sonrasında dönemin ortaya çıkardığı en önemli etki olarak kabul görürken Kore halkının hayatını ve değer yargılarını büyük oranda etkilemiştir. 1950'li yıllarda Güney Kore toplumu genel olarak kurulan ilk cumhuriyet meclisinin izlediği siyasetten ve Komünizm karşıtı ideolojiden etkilenmiştir. Böyle bir ortamda yazılan Kore Savaşı romanları dönem toplumunu etkileyen ideolojilere değinmek zorunda kalmıştır. Edebiyat camiasının içinde bulunduğu duruma bakacak olursak önceki dönem yazarlarını takip ederek edebi camiaya giriş yapan yeni dönem yazarları daha önceki dönemde kullanılmayan konular ve yöntemlerle edebi eser vermiştir. Bu yüzden 1950'li yıllar hem tarihi hem de edebi yönden çok önemli bir yere sahiptir. Bu tezde Japon Sömürgesi Dönemi, Kurtuluş Dönemi, Kore Savaşı öncesi ve sonrası yazar ve eserlerinden bahsedilmiştir. Bunun yanı sıra dönemin en önemli yazarları ve eserlerinden bazıları seçilerek yazarların hayatı ve roman özetlerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
1950's were the terms of chaos of modern history of Korea. There were tremendous social, political and economic damages due to The Korean War. These problems were the supreme effects of the war and affectet the whole nation's lives and values of judgement. In the 50's, Korean people were affected by the politics and anti communist ideologies of the first republican parliament. The novels about The Korean War that were written in such environment had to mention the ideologies that affected the nation. In the literature community, new period's writers who followed the prior period's writers comped the subjects that weren't discussed before. That's why 50's have both historical and literary significance. In this thesis, Japanese Colonian Period, Liberation Period and literature around The Korean War were mentioned, along with the period's important writer's lives and their works.