Ulusal basın ekseninde Diyarbakır ve çevresinde terör olayları (1990–1995)
Di̇yarbakır in axis of national press and terror events around it(1990–1995)
  1. Tez No: 472131
  2. Yazar: EKREM ÖKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ KARTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Tarih, Journalism, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Anadolu, Mezopotamya, Milliyetçilik, 27 Mayıs, Terör, Diyarbakır, Anatolia, Mesopotamia, Natıonalism, May 27th, Terror
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Diyarbakır şehri tarih boyunca önemli medeniyetlere beşiklik yapmış, Anadolu coğrafyası için toplumsal ve ekonomik hareketlerin önemli merkezlerinden birisi olmuştur. Gerek Anadolu coğrafyasının gerekse Mezopotamya'nın hâkimiyetini ele geçirerek bölgeye hâkim olmak isteyen devletler, şehri ele geçirmek için olağanüstü bir mücadele ve egemenlik yarışına girişmiştir. Osmanlı sultanı Yavuz Sultan Selim zamanında 1515'deDiyarbakır şehri, İdris-i Bitlisi'nin çaba ve destekleriyle Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır. Milliyetçilik, toplulukların ekonomi alanında, iç ve dış siyasette ve kültürel unsurlarda kendi değerlerine ve çıkarlarına sahip çıkmak olarak tanımlanmıştır. Milliyetçilik anlayışı 18. ve 19. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Türkiye'de 27 Mayıs 1960 yılında yaşanan Askeri ihtilal ve arkasından yaşanan süreç Kürt ayrılıkçı hareketi yeniden filizlenmesi için oldukça uygun bir ortam meydana getirmiştir. 1980'li yılların ortalarından itibaren PKK terör örgütü, ülke içerisinde ve ülke dışında geniş bir siyasi propaganda faaliyetlerine yönelmiş, ülke genelinde terör eylemlerini başlatmıştır. Bu eylemler sonucu ülke genelinde şiddet olayları oldukça yaygınlaşmıştır. Terör olayları başta Diyarbakır şehri olmak üzere ülkenin her köşesinde görülmüş, büyük çapta yıkım meydana getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The city of Diyarbakir as been a cradle of cradle important civilizations throughout the history and is one the impporant headquarters of social and economic movements. The city of Diyarbakir has dominated both the Anatolian geography and the Mesopatamia and the states to seize the region have entered an extraordinary struggle and sovereignty to establish dominance in this city. In 1515, during the of Yavuz Sultan Selim, the ottaman Empire, Diyarbakir province was conquered by Biyikli Mehmet Pasha with İdrisi Bitlisi's efforts and supports and passed to the Ottoman lands. Nationalism is defined as the protection of own values and interests in the areas of economy of societies, internal and external politics and cultural elements. Nationalism emerged in Europe in the 18thand 19thcenturies. The military Coup, Cperienced by Turkey on May 27th, 1960, and the following processes provided a suitable environment fort the re-emergence of Kurdish nationalist movements. Mittle of 1880s, 1990s, the PKK which is a terrorist organization, has made extensive political propaganda both inside and outside the country, and has launched terrorism activities throughout the country. As a result of these terrorist activities, incidents of violence have increased throughout the country, especially, the city od Diyarbakir , and have coused a massive destruction.