Doğrudan yabancı yatırımlar ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin incelenmesi: Hindistan örneği
Evidence on the relationship between foreign investment and economic growth: The case of India
  1. Tez No: 472130
  2. Yazar: WAHİDULLAH ENAYAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEKİN ALTIPARMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: GSYİH, Doğrudan Yabancı Yatırım, Granger Nedensellik, VAR Analizi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Hindistan'a gelen doğrudan yabancı yatırım (DYY) ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda ekonomik büyüme ile DYY kavramı ele alınarak, bunları etkileyen faktörlerden bahsedilmiş ve bunların arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar ele alınmıştır. Hindistan'a gelen DYY ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemek için 1985-2015 dönemine ait yıllık verilerini kullanarak Vektör Otoregresif Regresyon (VAR) model çerçevesinde analiz edilmiştir. Genişletilmiş Dickey-Fuller (ADF) ve Phillips-Perron (PP) birim kök testleri, serilerin 1.fark değerlerinde durağan olduklarını göstermektedir. Granger nedensellik testi sonuçlarına göre DYY'dan ekonomik büyüme doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi mevcuttur. Etki-tepki analizi sonuçlarına göre DYY ile ekonomik büyümeye verilen bir sapmalık şok karşılıklı olarak her iki değişkenin de tepkisi sıfıra yaklaşarak veri setlerinin hata terimine verilen şokun etkisi geçici olduğunu gösterir, fakat ekonomik büyüme'nin DYY'a tepkisi azalarak artmaktadır. Varyans ayrıştırması sonuçlarına göre ilk dönemde ekonomik büyüme değişkeninin varyansının %100'ü kendisi tarafından açıklanmaktadır. Bu oran her dönem artıkça açıklanma oranı düşmektedir. İlk dönemde %100 ünü açıklarken onuncu dönemde %64,9'a kadar düşmüştür. Bu son dönemde ekonomik büyüme'nin varyansının %35,1'i DYY tarafından açıklanmaktadır. Sonuç olarak Hindistan'a gelen DYY'ların ekonomik büyüme doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Dolayısıyla DYY'ı teşvik edici politikalar ülke ekonomisinin büyümesine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to analyse the relationship between the flow of foreign direct investment to India and economic growth. To this end, the concept of economic growth and foreign direct investment were theoretically explained and a pertinent literature on this relationship was summarized. In order to investigate the relationship between flow of foreign direct investment and economic growth, Vector Autoregression (VAR) model was used covering the period of 1985 to 2015.Augmented Dickey-Fuller (ADF) and Phillips-Perron (PP) unit roots test reveal that both of the series are stationary at their first differences. Granger causality test results suggest that there is a bidirectional causality running from foreign direct investment to economic growth. The impulse-response functions show the effect of a one standard deviation increase in foreign direct investment on the economic growth. The impulse responses seem to die out after ten periods. The variance decomposition analysis shows that the entire change (100%) in economic growth in the first round resulting from a shock to the economic growth is due to this initial shock. This influence falls following the subsequent rounds. For the entire 10-period considered in our analysis, the effect of foreign direct investment on economic growth is 64,9%, while the effect of FDI on itself is 35,1%. As a result, we empirically find that foreign direct investment has a positive and significant impact on economic growth. Henceforth, policies promoting flow of foreign direct investment to India will contribute to India's economic growth.