Evli bireylerde psikolojik iyi oluş ile ebeveyn tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relation between psychological well-being and parental attitude
  1. Tez No: 472162
  2. Yazar: FULYA EROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ PARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik İyi Oluş, Ebeveyn Tutumu, Çocuk Gelişimi, Psychological Well-Being, Parenting Styles, Child Development
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırmada, evli ve 2-6 yaş grubunda çocuğu olan 288 kadın ve 47 erkek ile çalışılmıştır. Demir ve Şendil (2008) tarafından geliştirilen“Ebeveyn Tutum Ölçeği”, Özmete (2016) tarafından geliştirilen,“Evli Kadın ve Erkeklerde Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda psikolojik iyi oluştaki bir birimlik artışın, demokratik ve izin verici ebeveyn tutumlarını artıracağı ve otoriter ebeveyn tutumunu azaltacağı tespit edilmiştir. Sonuç olarak evli bireylerde psikolojik iyi oluş ebeveyn tutumunu etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, 288 married women and 47 married men have children who are ages from 2-6 were taken as a sample. In data acquisition, Parents Attitude Scale (PAS) was developed by Demir and Şendil in 2008 and Psychological Well-Being Scale for Married Women and Men were developed by Özmete in 2016 and the demographic form which created by the reasearcher were used. In results, rise one unit of psychological well-being increases democratic parenting styles and permissive parenting styles, although it decreases authoritative parenting style. Consequently, psychological well-being of married person affects parenting styles.