Firma performansı ile tedarik zinciri yeteneği arasındaki ilişkide tedarik zinciri çevikliğinin rolü
The role of supply chain agility in the effect of supply chain capability on firm performance
- Tez No: 472171
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT ÇEMBERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, tedarik zinciri yeteneği, tedarik zinciri çevikliği, firma performansı, Supply chain management, supply chain capability, supply chain agility, firm performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde, hızla artan küresel rekabet baskısı, sürekli değişen müşteri talepleri ve bu taleplere etkili ve hızlı yanıt verme yarışı firmaları tedarik zincirinde çeviklik yaklaşımını benimsemeye yönlendirmiştir. Tedarik zinciri çevikliği, firmaların değişken piyasalarda müşteri taleplerine doğru yanıt vermesine yardımcı olarak firmalara rekabet avantajı kazandırmaktadır. Tedarik zinciri yeteneği de tedarik zinciri çevikliği gibi işletmelerin çevresel değişikliklere yanıt vermesini kolaylaştırarak, rekabet avantajı kazanmalarını sağlar. Bu çalışmada, firma performansı ile tedarik zinciri yeteneği arasındaki ilişkide tedarik zinciri çevikliğinin etkisi incelenmiştir. Araştırmada, tedarik zinciri yeteneğinin ve tedarik zinciri çevikliğinin firma performansını pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Tedarik zinciri çevikliğinin, tedarik zinciri yeteneğinin firma performansı üzerinde ara değişken etkisi istatistiksel olarak kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the rapidly increasing global competitive pressure, continuously changing customer demands and the effective and quick response to these demands led companies to follow the agile approach in the supply chain. Both supply chain agility and supply chain capability helps firms to gain competitive advantage at volatile marketplaces by response customer demands correctly. In this research, the mediator role of supply chain agility has been investigated on the effect of supply chain capability on firm performance. The research results show that supply chain agility positively affects the firm performance. It is also proven that the mediator role of supply chain agility on the effect of supply chain capability on firm performance is statistically significant.