Hizmetkar liderlik ile iş tatmini arasındaki ilişki: Bir havayolu şirketi örneği
The relationship between servant leadership and job satisfaction: An airline company example
- Tez No: 472174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YALÇINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Liderlik, Hizmetkar Liderlik, İş Tatmini, Havayolu Şirketi, Management, Leadership, Servant Leadership, Job Satisfaction, Airline Company
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Liderlik algısının toplumlara göre değişmesiyle birlikte zaman içerisinde çeşitli liderlik tarzları ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi de çalışan odaklı ve çalışana hizmet etme anlayışına dayanan hizmetkar liderlik yaklaşımıdır. Liderlik yaklaşımları çalışanların iş tatminini doğrudan etkilemektedir. Liderlik tarzlarının, çalışanların iş tatminini arttırması için hizmetkar liderliğin, örgütteki liderlik yapısına en uygun davranış olarak benimsenmesi gerekmektedir. Örgütte hizmetkar liderlik davranışı sergilendiğinde çalışanların iş tatmini artar. Bu çalışma hizmetkar liderlik ile çalışanların iş tatmini arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Hizmetkar liderlik davranışının iş tatmini üzerinde olumlu bir etkisi olduğu hipoteziyle yola çıkılmış ve hizmetkar liderliğin çalışan davranışlarına ve iş tatminine etkileri üzerine araştırma yürütülmüştür. Bu kapsamda bir havayolu şirketinde anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçları SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda hizmetkar liderlik algısı ile çalışan iş tatmini arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Demografik faktörlerden cinsiyet ve çalışma süresi incelendiğinde ise iş tatmini açısından anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Various leadership types have emerged within the changing dynamics of the leadership perceptions according to societies. One of the leadership types is servant leadership, which is oriented to employee and making services to employees. Leadership approaches directly effects the job satisfaction of employees. Servant leadership has to be adopted as the most proper attitude in the organization in order to enhance the satisfaction of employees. Satisfaction of employees rises when servant leadership exists in the organization. This study is made to determine the relationship between the servant leadership and the satisfaction of employees. The primary hypothesis is that there is a positive effect of the servant leadership on the employee's satisfaction. Survey is done in an airline company within this framework. The results of the survey are analyzed with the SPSS 22.0 program. There has been found positive and substantive correlation between servant leadership and job satisfaction of employees.