Örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik ampirik bir çalışma
Örgütsel adalet i̇le örgütsel bağlilik arasindaki̇ i̇li̇şki̇ni̇n beli̇rlenmesi̇ne yöneli̇k ampi̇ri̇k bi̇r çalişma
  1. Tez No: 472175
  2. Yazar: İREM SAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YALÇINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Organizational Justice, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırma, örgütsel adaletin İstanbul'da özel sektörde faaliyet gösteren firmaların çalışanlarının örgütsel bağlılığı üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Adaletli uygulamaların, örgütsel bağlılık üzerinde olumlu bir etkisi olduğu hipoteziyle yola çıkılmış, örgütsel adaletin personel davranışlarındaki etkileri, personelin olumlu motivasyonunun örgüte sağladığı katkılar ve örgütün devamlılığına etkileri üzerine araştırma yürütülmüştür. Araştırmada özel sektör çalışanlarına anket uygulaması yapılmıştır. Anket sonuçları SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık arasında orta düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca; bireylerin örgütsel adalet algılarının cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışma süresi, mesleki deneyim, ödül alıp almama durumlarının benzer düzeyde olduğu; eğitim durumu, yönetsel düzey faktörlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Örgütsel bağlılık düzeylerine bakıldığında, cinsiyet, yaş, medeni durum, öğrenim durumu, mesleki deneyim, çalışma süresi, ödül alıp almama durumu faktörlerinin örgütsel bağlılığı anlamlı bir düzeyde etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aims to indicate the effects of the organizational justice on the organizational commitment for the employees in companies that operate in private sector in Istanbul. The hypothesis states that judicious behaviours have positively related to organizational commitment and the research has been conducted according to the effects of the organizational justice on the behaviours of employees, the contributions of the employees' motivation to the organization and the effect of the organizational sustainability. The method used in the research is survey. The results are analyzed with SPSS 22.0 statistical programme. The results show that organizational justice is positively related with the organizational commitment in medium confidence level. In terms of demographics, gender, age, marital status, working hours, job experience, promotion opportunities are statistically insignificant with organizational justice; and educational background and having managerial role are statistically significant with organizational justice. In the same way, gender, age, marital status, working hours, job experience, promotion opportunities, educational background and having managerial role are found to be statistically insignificant with the organizational commitment.