Vergi ihtilaflarının çözümünde yerel mahkemelerin rolü; Aydın ili örneği
The role of the local government in the solution of the tax disputes; Aydın flight sample
- Tez No: 472188
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ARSLANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Maliye, Law, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Davaları, Vergi Uyuşmazlıkları, Tax, Tax Code, Tax Disputes
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çalışmanın temel amacı; vergi ihtilaflarının çözümünde mahkemelerin rolünün incelenmesidir. Bu amaca yönelik olarak Türkiye'de ve Aydın ilinde Vergi ve Bölge İdare Mahkemelerinde vergi ihtilaflarının durumu incelenmiştir. Yıllar itibariyle görülen konuyla ilgili dava sayıları araştırılarak kıyaslama yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, araştırmayı kapsayan 2010-2015 yılları arasında Türkiye'deki vergi mahkemelerinde açılan dava türü bakımından dava konusuna göre dava sayısı en yüksek vergi davalarının sırasıyla; 2010 yılında Diğer Vergi Cezaları, 2011-2012-2013 yılları arasında Vergi Cezaları ve 2014-2015 yılları arasında ise KDV'nin olduğu tespit edilmiştir. Aydın ili için ise; 2010-2015 yılları arasında Aydın Vergi Mahkemesinde karara bağlanan dava türü bakımından dava konusuna göre dava sayısı en yüksek vergi davalarının ise Vergi Cezaları davalarının olduğu görülmüştür. 2010-2015 yılları arasında Aydın ilindeki en fazla mükellef sayısının KDV mükellefi olduğu tespit edilmiş olup, yıl içinde Aydın Vergi Mahkemesinde açılan vergi davası sayılarının mükellef sayıları ile karşılaştırılması yapıldığı zaman; açılan dava sayısının mükellef sayısına göre düşük oranda olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the thesis is to examine the role of courts in resolving tax disputes. In this context, the situation of tax disputes in Tax and Regional Administrative Courts in Turkey and in Aydın is examined. The number of cases related to the subject seen throughout the year has been researched and compared. As a result of the study, in the period of 2010-2015 covering the survey, the highest number of tax cases in the tax courts in Turkey, Other Tax Crimes in 2010, Tax Crimes between 2011-2012-2013 and VAT between 2014-2015 have been determined. For Aydın province; It is seen that between 2010 and 2015, the highest number of cases is Tax Trial cases in respect of the type of case connected with the Aydın Tax Court. It has been determined that the maximum number of taxpayers in the province of Aydın between 2010 and 2015 is VAT taxpayer, and when the comparison with the number of taxpayers filed in the Aydın Tax Court is made during the year, It is determined that the number of lawsuits filed is low according to the number of taxpayers.