An Evoluation of value management practice in Türkish Construction Sectör
Değer yönetimi pratiğinin Türk İnşaat Sektörü'nde değerlendirilmesi
- Tez No: 47221
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN ARIKAN, Y.DOÇ.DR. TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değer Yönetimi, Değer Mühendisliği, İnşaat Sektörü, Çok Kısıtlı Değerlendirme Kriterleri Tekniği Değer Yönetimi, Çok Kısıtlı Değerlendirme Kriterleri Tekniği, Danışman Firmalar, İnşaat Firmaları, Türk Üniversiteleri, Value Management, Construction Sector, SMART Value Management, SMART, Consulting Companies, Construction Companies, Turkish Universities. IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz DE?ER YÖNETİMİ UYGULAMASININ TÜRK İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DE?ERLENDİRİLMESİ ASLAN, Aylin Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Metin Arıkan Y. Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Talat Birgönül Eylül 1995, 113 sayfa Bu tezde, değer yönetiminin Türk İnşaat Firmaları tarafından kullanım düzeyini değerlendiren kapsamlı bir inceleme yapılmıştır. İnceleme yetmiş müteahhitlik ve müşavirlik firmasını ve ondokuz sorudan oluşan standart bir anketi kapsamaktadır. Değer yönetiminin, Türk İnşaat Firmaları tarafından kullanılıp kullanılmadığını ve hangi tekniklerinin tercih edildiğini belirlemek için bir değerlendirme yapılmıştır. Buna ilave olarak, değer yönetiminin kullanırlılık düzeyi ve incelenen firmaların gelecekteki çalışmalarla ilgili düşünceleri de belirlenmiştir. Değer yönetiminin, akademik düzeydeki yerini belirlemek amacıyla inşaat ve mimarlık bölümleri olan altmış TürkÜniversitesi de incelenmiştir. Değer yönetiminin, özet olarak tarihi ve gelişmesi verilmiş ayrıca örnek bir uygulaması çalışılmıştır. Bu örnek uygulamada, bir üniversitenin kültür merkezi projesinin projelendirme safhası çok kullanılan tekniklerden biri olan, çok kısıtlı değerlendirme kriterleri tekniği değer yönetimi metodolojisi kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EVALUATION OF VALUE MANAGEMENT PRACTICE IN TURKISH CONSTRUCTION SECTOR ASLAN, Aylin M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Metin ARI KAN Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Talat BİRGÖNÜL September 1995, 113 pages This study is about an extensive survey to evaluate the usage level of value management practice in Turkish Construction Sector. Seventy surveyed companies are selected from consulting and construction companies, and a structured questionnaire consisting of nineteen questions is used for the survey. An evaluation of survey is made to determine basically if value management is made use of by Turkish consulting and construction companies, and what techniques of value management are preferred by them. In addition to these, the level of usefulness of value management and their opinions for future works are also determined. Sixty 111Civil or Architectural Departments of Turkish Universities are also surveyed to find out the coverage of value management at academic level. A brief history and development of value management is given, and a case study is worked out. For the case study, a cultural center of a University is analyzed at design stage to illustrate one of the most used techniques, namely SMART value management methodology.