Identification of structural design parameters from inelastic dynamic response calculations
Yapı tasarım parametrelerinin doğrusal olmayan dinamik tepki hesapları yoluyla belirlenmesi
- Tez No: 47222
- Danışmanlar: PROF.DR. POLAT GÜLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: fek Serbestlik Dereceli Sistemler, Deprem Yer Hareketi, Periyod, Akma Sının, Maksimum Yer İvmesi, Gevreklik, Histeretik Enerji, Sönüm, Ortalama Yer Değiştirme Sünekliği, Maksimum Süneklik. VI, Single Degree of Freedom (SDOF) Systems, Earthquake Ground Motion, Period, Yield Level, Peak Ground Acceleration Factor, Ductility, Hysteretic Energy, Damping, Average Displacement Ductility, Maximum Ductility. IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz \ YAPI TASARIM PARAMETRELERİNİN DO?RUSAL OLMAYAN DİNAMİK TEPKİ HESAPLAMALARI YOLUYLA BELİRLENMESİ İNCEKARA, Çetin Önder Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Polat Gülkan Temmuz 1995, 147 sayfa Bu çalışmada, güçlü bir deprem yer hareketi sırasında elasto-plastik kuvvet deformasyon - dayanıklılık ilişkisine sahip olan tek serbestlik dereceli sistemlerin doğrusal olmayan davranışları araştırılmıştır. Araştırmanın amaçlan, değişik tipteki yer haraketleri sırasında yapıların performansının değerlendirilmesi ve yer hareketinin çeşidi, periyod, akma sının, maximum yer ivmesi gibi yapısal deformasyonu etkileyen faktörlerin performansını değerlendirmektir. Araştırma, yapıya aktarılan enerji ve bu enerjinin yayılma şekli üzerinde odaklaşmıştır. Çalışmada, yer hareketinin özellikleri (amplitude ve frekans içeriği gibi) ve yapının özellikleri (doğal periyodu, sönümü ve dayanımı ya da kuvvet deformasyonu gibi) dikkate alınmıştır. İnelastik deformasyon ile yapıya etkiyenenerji miktarı, inelastik sınırlar içindeki süre ve etkilenme sırasında yapının geçirdiği akma aşımı sayısı ve tepkileri, FLOWERS programından elde edilen datalar kullanılarak çizilen grafiklerin analizi yapılarak değerlendirilmektedir. Yapısal tasarım parametrelerini belirlemek için iki metod kullanılmıştır. Birinci metod sünekliğı esas almıştir. Diğeri ise elastik olmayan deformasyonlar üzerinde enerji yayılım temeli üzerine oturtulmuştur. Tek serbestlik dereceli sistemin davranışının genellikle deprem yer hareketinin tipine ve sistemin özelliklerine bağlı olduğu sonucuna varılmıştır. Buna ek olarak, hasar belirleyici faktör olarak ortalama yer değiştirme sünekliği, maksimum süneklikten daha iyi bir ölçümdür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDENTIFICATION OF STRUCTURAL DESIGN PARAMETERS FROM INELASTIC DYNAMIC RESPONSE CALCULATIONS İNCEKARA, Çetin Önder M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Polat GÜLKAN July 1995, 147 Pages In this study, the inelastic behavior of single degree of freedom (SDOF) systems which are considered to have elasto-plastic load-deformation resistance relationships during strong earthquake excitation are investigated. The purposes of the investigation are to evaluate the performance of structures during various types of ground motion, and to identify the factors that influence structural deformation such as earthquake type, period, yield level and peak ground acceleration. The investigation focuses on the total amount of energy imparted to a structure and the manner by which it is dissipated. The characteristics of the ground motion, such as its amplitude and frequency content, and the properties of the structure, such as its natural period, damping and resistance (or load-deformation) properties are taken into consideration. The amount of energy dissipated in the structure by inelastic mdeformations, and that dissipated by damping, the displacement ductility the structure experiences, the duration in inelastic range and the number of yield excursions it goes through during the excitation are the main subjects analyzed by graphs drawn by using the data computed from the program, FLOWERS. Two methods are used to identify the structural design parameters. The first method is based on the ductility and the other method is based on the energy dissipation by inelastic deformations. It was concluded that the behavior of the SDOF system is generally based on type of earthquake ground motion and the properties of the system. In addition, average displacement ductility offers a better measure of damage in simple systems than maximum ductility.