Analysis of a production/inventory system under supply uncertainty
Tedarik miktarının rassal olarak değiştiği durumda üretim/envanter modelinin incelenmesi
  1. Tez No: 47223
  2. Yazar: EBRU ÖNOL
  3. Danışmanlar: DR. REFİK GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter Kontrolü, Rassal Modeller, Inventory Control, Stochastic Models 111
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 821
Özet
öz TEDARİK MİKTARININ RASSAL OLARAK DE?İŞTİ?İ DURUMDA ÜRETİM/ENVANTER MODELİNİN İNCELENMESİ önol, Ebru Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Refik Güllü Temmuz, 82 sayfa Bu çalışmada tedarik miktarının rassal olduğu dönemsel gözden geçirmeli bir envanter modeli incelenmiştir. Herhangi bir dönemde tedarik miktarının, olası durumların mevcut olmama, istenildiği kadar mevcut olma ve kısmen mevcut olma olduğu bir üç noktalı dağılıma sahip olduğu varsayılmıştır. Talebin bilinen sürekli bir dağılımı olduğu varsayımıyla eniyi ısmarlama politikasının belirli bir düzeye kadar ısmarlama olduğu gösterilmiş ve üstel dağılmış talep için rakamsal sonuçlar elde edilmiştir. Talebin gerekirci olduğu durumda envanter modeli, tedariğin bir Bernoulli süreci içinde ya mevcut olmadığı ya da istenildiği kadar mevcut olduğu durum için incelenmiştir. Her dönem için eniyi sipariş düzeylerini belirleyen bir formül elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF A PRODUCTION/INVENTORY SYSTEM UNDER SUPPLY UNCERTAINTY önol, Ebru M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor Dr. Refik Güllü July 1995, 82 pages In this study, a periodic review inventory model is analyzed under supply uncertainty. In any period it is assumed that the supply has a three-point probability distribution where the possible states are complete unavailability, complete availability and partial availability. Under the assumption that the demand variable has a known continuous distribution function, the optimality of order-up-to type policy is shown and the numerical solutions are obtained for exponentially distributed demand. Under the deterministic demand structure the inventory model is analyzed for the case where the supply is either unavailable or completely available in accordance to a Bernoulli process. A newsboy-like formula is obtained which determines the optimal order-up-to levels for each period.