Öğretmenlerin sanal kaytarma davranışları ile zaman yönetimi becerileri arasındaki ilişki
The relationship between teachers'cyberloafing behaviors and time management
- Tez No: 472244
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MAHMUT SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanal Kaytarma, Zaman Yönetimi, Öğretmen, Cyberloafing Behaviors, Time Management, Teacher
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğretmenlerinin sanal kaytarma davranışları ile zaman yönetimi becerileri arasındaki ilişkiyi bazı değişkenler açısından ortaya koymaktır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ili Dulkadiroğlu ilçesindeki liselerinde görev yapan 945 öğretmen oluşturmaktadır. Betimsel ve nicel özellikteki bu araştırmanın örneklemine ise evrenden“Basit Tesadüfî Örnekleme”Yöntemiyle belirlenen 266 öğretmen girmiştir. Araştırmada Örücü ve Yıldız (2014) tarafından geliştirilen“Sanal Kaytarma Faaliyetleri Ölçeği”ve Britton ve Tesser (1991) tarafından geliştirilen, Alay ve Koçak (2002) tarafından Türkçeye uyarlanan“Zaman Yönetimi Envanteri”kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre lise öğretmenlerinin sanal kaytarma ölçeğinde yer alan boyutlardan önemli sanal kaytarma ve önemsiz sanal kaytarma davranışlarını“nadiren”düzeyinde gösterdikleri tespit edilmiştir. Bununla birlikte lise öğretmenleri verilerin toplanması için kullanılan zaman yönetimi envanterinde yer alan boyutlardan zaman planlamasını“ara sıra”,“zaman tutumları”ve“zaman harcattırıcılarını”“sıklıkla”düzeyinde gösterdikleri tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre önemli sanal kaytarma davranışları ve önemsiz sanal kaytarma davranışı ile zaman harcattırıcılar arasında düşük düzeyde negatif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre lise öğretmenlerinin sanal kaytarma davranışlarını gösterme düzeyleri açısından“kıdem, medeni durum ve eğitim durumu”değişkenleri bakımından anlamlı farkın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Genel zaman yönetimi hakkındaki görüşlerinde“cinsiyet, kıdem, medeni durum, eğitim durumu ve okul türü”değişkenleri bakımından anlamlı farkın olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine high school teachers' views about the relationship between cyberloafing behaviors and time management according to some variables. In this research relational screening model was used. The universe of this study is 945 teachers who work at the state anatolian, vocational and religious high schools in Kahramanmaraş city center during 2015-2016 academic year. The sample of this descriptive and quantitative research includes 266 branch teachers who were identified by random sampling method. Data collection instruments are“Cyberloafing Behaviors Scale”that was developed by Örücü & Yıldız (2014) and“Time Management Inventory”that was developed by Britton & Tesser (1991) adapted to Turkish by Alay & Koçak (2002). According to the results, it is found that the opinions about cyberloafing behaviors (important cyberloafing behaviors and unimportant cyberloafing behaviors) of the high school teachers who participated in this study are at“rarely”level while the views about the general time management (time planning, time attitude, time consumers) of the high school teachers who participate in the study are at“high”level. According to the results of the research, it was determined that there is a low negative correlation between important cyberloafing behaviors and unimportant cyber loafing behaviors and time consumers. Research results show that there is no significant difference in terms of teachers' opinions about the cyberloafing behaviors (important cyberloafing behaviors and unimportant cyberloafing behaviors) according to seniority, marital and educational status variables. It was found that teachers' opinions about general time management (time planning, time attitude, time consumers) do not differentiate significantly according to "gender, seniority, school type, marital and educational status variables.