Allosterik öğrenmeye dayalı fen ve teknoloji dersinin öğrencilerin fen dersine yönelik tutumlarına, güdülerine ve akademik başarılarına etkisi
The effect of allosteric learning based science and technology lesson pn students' attitudes, motivations and academic achievements in science lessons
- Tez No: 472246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜNER BERKANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji Dersi, Allosterik Öğrenme Yaklaşımı, Güdü, Tutum, Akademik Başarı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, dördüncü sınıf Fen ve Teknoloji dersinde allosterik öğrenme yaklaşımının öğrencilerin derse yönelik tutumlarına, güdülerine ve akademik başarılarına etkisini araştırmaktır. Araştırma deneysel modele dayalı olarak, öntestsontest kontrol gruplu desene göre yapılmıştır. Araştırmada çalışma grubunu, 2013- 2014 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili Göksun ilçesi Taşoluk İlkokulu ve Büyükkızılcık İlkokulu dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın grubunu oluşturan öğrencilerden Taşoluk İlkokulu'ndan 21 öğrenci çalışmanın deney grubunu, Büyükkızılcık İlkokulu'ndan 22 öğrenci kontrol grubunu oluşturmaktadır. Deney grubunda dersler allosterik öğrenme yaklaşımına göre işlenirken, kontrol grubunda dersler fen ve teknoloji dersi öğretim programı ünitesine karşılık gelen ve programın öngördüğü yöntemlere dayalı olarak işlenmiştir. Araştırma sonunda, allosterik öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarını, güdülerini ve akademik başarılarını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effectiveness of allosteric learning approach on students' attitudes, motivations and academic achievements in 4th grade science and technology lesson. The study is based on experimental model with pretest/ post-test design. In the study, 4th grade students of Taşoluk Primary School and Büyükkızılcık Primary School in Göksun/Kahramanmaraş during the 2013-2014 educational years, constitute the study group. 21 students from Taşoluk Primary School constitute experimental group and 22 students from Büyükkızılcık Primary School constitute control group. While lessons are taught based on allosteric learning approach in experimental group, in control group, lessons are taught according to the suggested methods of science and technology lesson curriculum curriculum. At the end of the study, it is concluded that allosteric learning approach has a positive effect on students' attitudes, motivations and academic achievements in science and technology lessons.