Duygusal zeka ve iş tatmini ilişkisine örgütsel güven ve örgütsel bağlılığın aracılık etkisi
The intermediate effect of organizational trust and organizational commitment to relationship of emotional intelligence and job satisfaction
  1. Tez No: 472250
  2. Yazar: NECMETTİN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, İş Tatmini, Örgütsel Güven, Örgütsel Bağlılık, Emotional Intelligence, Job Satisfaction, Organizational Trust, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bireylerin özel ve çalışma yaşamında duygular önemli bir konuma sahiptir. Çalışanların çalışma başarısı ve verimliliği için performanslarını etkin ve verimli bir şekilde yerine getirmeleri gerekmektedir. Bireysel olarak, çalıştıkları organizasyonlara yararlı olabilmeleri için ilk şart yaptıkları işten memnun olmalarıdır. Son dönemde literatürde üzerinde fazla durulan konulardan biri olan duygusal zeka bireylerin iş tatminini etkileyen faktörlerden biridir. Çalışmanın amacı duygusal zeka ve iş tatmini arasındaki ilişkiyi anlamak ve bu ilişkideki örgütsel güven ve örgütsel bağlılığın aracılık rolünü incelemektir. Bu doğrultuda Kahramamaraş'ta bulunan 10 adet tekstil firmasının çalışanları üzerinde bir alan çalışması yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği uygulanmıştır ve analize elverişli 1021 adet anket uygun görülmüştür. Elde edilen veriler SPSS ve MPLUS paket proGramları kullanılarak analiz edilmiş ve hipotezler test edilmiştir. Araştırma sonucunda duygusal zekanın iş tatmini, örgütsel güven ve örgütsel bağlılık üzerinde olumlu yönde etkisi olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte örgütsel bağlılığın duygusal zeka ve iş tatmini ilişkisinde aracılık rolüne sahip olduğu ancak örgütsel güvenin bu ilişkide herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The emotions are of special importance in private and working lives of individuals. The employees are required to fulfill their duties in an efficient and effective way for productivity and success in their jobs. Individually, they should firstly be content with their jobs in order to come in useful for the organisations they work at. Recently, the emotional intelligence which has been mostly focused upon in the literature is one of the factors affecting job satisfaction of individuals. The aim of the present study is to understand the relationship between emotional intelligence and job satisfaction and to investigate the intermediacy role of organisational trust and organisational commitment in that relationship. In this respect, a case study was conducted with employees of 10 textile firms in Kahramanmaraş. To collect the data, survey method was utilised as data collection tool and 1021 surveys were found as appropriate for the analysis. The data were analysed through SPSS and MPLUS packaged software and the hypotheses were tested. The results indicated that the emotional intelligence had a positive impact upon job satisfaction, organisational trust and organisational commitment. However, it was realised that the organisational commitment had an intermediacy role in the relationship between emotional intelligence and job satisfaction while organisational trust did not have any kind of effect on that relationship.