Tüketici etnosentrizmi: Satın alma davranışlarının ülkelerarası farklılığa göre etnosentrik eğilimleri açısından incelenmesi
Consumer ethnocentrizm: A revi̇ew of buying behaviour in terms of ethnocentric trends according to the differences between countries
- Tez No: 472249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. SEÇİL FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Etnosentrizmi, SatınAlma Davranışı, CETSCALE, Consumer Ethnocentrism, Buying Behaviour, CETSCALE
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışmanın temel amacı tüketici etnosentrizmi ile tüketici satın alma davranışının ülkelerarası (Türkiye ve Polonya) farklılıklara göre etnosentrik eğilimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında ikincil amacımız tüketici etnosentrizmi ile demografik faktörlerin ülkeler bazında arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada öncelikle tüketici etnosentrizmi ve satınalma davranışı ele alınmış ve bu olguların etkilerini incelemek üzere ilerleyen bölümlerde Tüketici etnosentrizmini etkileyen kavramlar ve satınalma davranışlarını etkileyen faktörler incelenmiştir. Araştırmanın son bölümünde de alan çalışmasına yer verilmiştir. Tek ölçekten oluşan anket sorularında 17 soru ve demografik faktörleri içeren 6 değişken bulunmaktadır. Araştırma örneklemi Türkiye ve Polonya'daki tüketicilerden oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Bu anketler 882 bireye uygulanmış olup, güvenilirliği saptanmış olan 866 tanesi kullanılmıştır. Çalışmada betimsel analizler, güvenilirlik analizi, faktör analizi, korelasyon, t-testi ve One Way ANOVA analizleri ile CETSCALE ölçeğine ait CETSCORE Tüketici Etnosentrizmi Skor Ölçümü gibi tekniklerden yararlanılmıştır. Bu analizlerden elde edilen bulgulara göre Türk tüketicilerin etnosentrik eğilimleri, Polonya'daki tüketicilerin etnosentrik eğilimlerinden %2,3 oranında daha yüksek sonuçlanmıştır. Ayrıca; demografik değişkenlerden cinsiyetinin her iki ülke için tüketici etnosentrizminde belirleyici bir faktör olmadığı, yaş ve eğitim durumunun ise her iki ülke içinde tüketicinin etnosentrik eğilimlerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to review the ethnocentric trends of consumer ethnocentrism and consumer buying behaviour according to the difference between the countries (Turkey and Poland). Besides, the secondary goal is to review the relationship between the consumer behaviour and demographic factors based on the countries. In this study, primarily consumer ethnocentrism and buying behaviour were approached and in order to review the affects of them, in following sections, the concepts affecting consumer ethnocentrism and the factors influencing buying behaviour were examined. In the last section of the study, area work was mentioned. In the questionnaire which consists of a single scale, there are 17 questions and 6 variants including demographic factors. The research sample includes the consumers from Turkey and Poland. In the study, questionnaire technique was used as data collection tool. These questionnaires were applied to 882 individuals and only 866 which are reliable were used. In the study, descriptive analyses, reliability analysis, factor analysis, correlation, t-test and One Way ANOVA analyses and CETSCORE Consumer Ethnocentrism Score Measurement belonging to CETSCALE were utilized. According to the findings obtained from these analyses, it was observed that ethnocentric trends of Turkish consumers were 2,3% higher than the Polish consumers. Moreover; it was concluded that the gender was not a determinant of the consumer ethnocentrism for both countries while age and educational status had an impact on determining the consumer ethnocentric trends for both countries.