Hastanelerde medikal malzemeler için yalın envanter yönetimi bilişim sistemi geliştirilmesi
Developing lean management system in hospitals for medical inventory
  1. Tez No: 472255
  2. Yazar: RABİA SULTAN HALİS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİKMET MARAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Hastane, Envanter Yönetimi, İsraf, Değer Akış Haritalama, Kanban kart, Lean Hospital, Inventory, Management, Waste, Value Stream Mapping, Kanban card
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Günümüzde teknolojinin hızlı gelişmesiyle ortaya çıkan rekabet ortamı işletmeleri gelişmeye mecbur kılıyor.Ayrıca şirketlerin artık tek amacı kar elde etmek değil bunun yanında müşteri memnuniyetide vardır. Bunun için çeşitli teknoloji farklı bakış açıları ve fikirlerden yararlanmaktadır.Yalın uygulama ve düşünce bu durumun vazgeçilmezidir. Dünya'da ilk yalın uygulamayı Japonya'da otomotiv sektöründe Toyota'da uygulanmıştır ve uygulamanın neticesi tüm dünyaya yayılmıştır. Yalın bakış açısı dünyada hatta Türkiye 'de bile sadece üretimle kalmamış hizmet sektöründe de ilerlemiştir. Çünkü yalın düşünce her türlü sektörde uygulanabilecek prensiplere sahiptir. Ancak şu unutulmamalıdır ki yalın düşüncenin ilkeleri tüm dünya tarafından Kabul edilmiş uygulamalar üzerinden ilerlemiştir (Womack ve Jonas, 2003: 15-18). Hastanelerde stok yönetim sistemi; iyi çalışan tedarik sistemi, düzenli ürün ve malzeme teminini, bakım ve hizmet süresinin zamanını ve kalitesini ortaya çıkarır. Temin süresinde değer katmayan bütün gereksiz şekilde ortaya çıkan faaliyetlerin, hareketlerin ve süreçlerin yok edilmesi, sorun ve hataların yok denebilecek duruma gelmesi, hastanenin girdileri ile harcamaları arasındaki zamanın verimliliğini artırılması, tedarik zinciri sisteminde yalın düşüncenin uygulanması ile mümkün olabilmektedir. Günümüzde yalın düşüncenin tüm sektörlere uygulayarak etkilediği görülmüştür. Sonuçlara bakıldığında, yalın stok yönetim sistemi daha çok sağlık kuruluşlarında kullanılması gerektiği öngörülmüştür. Sağlık kuruluşlarında tam zamanında müdahale, stoklarda israfı engellemek ve hasta memnuniyeti için sağlık kuruluşlarında özellikle zamanında tedarik yapabilen bir envanter yönetimi gereklidir. Bu hastane uygulamasında sağlık kuruluşunun envanter yönetimi değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, amaç sistemin ne kadar başarılı olduğunu ve hastane sektörüne katkısını uygulamalı şekilde göstermektir. Ayrıca bu çalışmanın hedefi, sağlık kurumları için etkili bir role sahip tedarik zinciri yönetimi aşamalarında yalın tekniklerin uygulanabileceğinin belirtilmesi ayrıca yalın düşünce sistemindeki kanban kart uygulaması ile tedarik zinciri yönetiminin birleştirilmesinin olma ihtimalinin olduğunu belirtmektir.
Özet (Çeviri)
The competitive environment created by the rapid development of technology compels the progress of business. Furthermore the sole purpose for companies is no longer to obtain profits but in addition also customer satisfaction. In order to this they benefit from different perspectives and ideas through various technologies. Lean practices and ideas are indispensable in this case. The world's first lean implementation was done in Japanese automotive industry by Toyota and the result has spread throughout the world. Lean thinking principles can be applied to any sector. Therefor the lean perspective has not only progressed in production but also the service sector in Turkey as well as the rest of the world. However, it should be noted that the principles of lean thinking has progressed through applications accepted by the whole world (Womack and Jones, 2003: 15-18). Inventory management systems in hospitals reveals a good working supply system, regular supply of product and material and the time and length of service and quality of care. The removal of needless and valueless activities, movements and processes during lead time while reducing problem and error to the point of none existence at the sametime increasing the effiency of the time between entry and expenses of the hospital is possible with the implementation of lean thinking in the supply chain. We see good effects of present day application of lean thinking in any sector. Looking at the results of lean inventory management system it is recommended that they are used more in health facilities. In health institutions an inventory management that can particularly supply in time is required for timely intervention, avoiding waste in stock and patient satisfaction. Inventory management of this hospital practice in health institutions has been evaluated. In this study the purpose is to show in a practical way how successful the system is and its contribution to the hospital sector. Furthermore the objective for this study is to specify for the health care intuitions an effective role lean techniques has in supply chain management stages and also to express the possibility of combining the supply chain management with the Kanban card application in lean thinking.