Ortaokul öğrencilerinin geometri öz-yeterlik inançlarının ve geometrik düşünme becerilerinin incelenmesi
An analysis of the secondary school students' geometry self-efficacy beliefs and their geometric thinking skills
- Tez No: 472256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜNER BERKANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Geometri Öğretimi, Geometrik Düşünme Becerisi, Geometri Öz-Yeterlik İnancı, Ortaokul Öğrencileri, Mathematics Education, Geometry Education, the Skill of Geometric Thinking, the Belief of Self-efficacy in Geometry, Secondary School Students
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, ortaokul yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin geometrik düşünme düzeyleri ile geometriye yönelik öz-yeterlik inançlarının bazı değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırma tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise bu ilçelerin beş farklı ortaokulunda öğrenim gören 505 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri“Van Hiele Geometrik Düşünme Düzey Belirleme Testi”ve“Geometriye Yönelik Öz-yeterlik İnançları Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlardan bazıları şunlardır: Ortaokul öğrencilerinin yarıdan fazlasının geometrik düşünme düzeylerinin olması gereken düzeyin altında yer aldığı, öğrencilerin geometrik düşünme düzeylerinin cinsiyet değişkeni ve okul öncesi eğitim durumlarına göre değişmediği, sekizinci sınıf öğrencilerinin geometrik düşünme düzeylerinin yedinci sınıf öğrencilerinin geometrik düşünme düzeylerinden daha yüksek olduğu, anne ve baba eğitim seviyesi yükseldikçe öğrencilerin geometrik düşünme düzeylerinin de yükseldiği sonuçlarına varılmıştır. Öğrencilerin geometriye yönelik öz-yeterlik inançlarının olumlu olduğu, cinsiyet değişkeninin öğrencilerin geometriye yönelik öz-yeterlik inançlarını etkilemediği, yedinci sınıf öğrencilerinin, okul öncesi eğitim alan öğrencilerin ve anne baba eğitim durumu yüksek olan öğrencilerin geometriye yönelik öz-yeterlik inançlarının daha yüksek olduğu sonuçlarına varılmıştır. Ayrıca öğrencilerin geometrik düşünme düzeyleri ile geometriye yönelik öz-yeterlik inançları arasında düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims at analysing the beliefs of self-efficacy towards geometry alongside the levels of geometric thinking of secondary school students in seventh and eighth grades according to some variables. The study has been carried out in a screening method. The study group is the secondary school students in Onikişubat and Dulkadiroğlu sub-provinces of Kahramanmaraş province. The study group consists of 505 students studying at five different secondary schools in the aforementioned sub-provinces. The data of this research has been collected through Van Hiele Geometric Thinking Test-VHGDT and Self-Efficacy Scale toward Geometry. Some research results are as follows: the geometrical thinking levels of more than half of the secondary school students are below the acceptable level, the geometrical thinking levels of the students do not differ by their gender and pre-school conditions, the geometrical thinking levels of eighth grade students are higher than that of seventh grade students and the higher the educational levels of parents climb, the higher the geometrical thinking levels of students reach. It has been concluded that students hold a positive self-efficacy belief towards geometry, gender as a variety does not affect the self-efficacy beliefs of the students towards geometry and the students who are seventh grades, have taken pre-school education and have parents with high educational levels have a higher level of self-efficacy belief towards geometry. Moreover, it has been deduced that there is a low-level positive and meaningful relation between the geometrical thinking levels of the students and the self-efficacy beliefs towards geometry.