Öğretmen ve yönetici görüşlerine göre ilkokul ve ortaokulların öğrenen örgüt özelikleri
Views of primary and secondary schools' teachers and administrators about being learning organization features
- Tez No: 472254
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen Örgüt, Örgüt Kültürü, Learning organization, Organization culture
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul ve ortaokullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin öğrenen örgüt özelliklerine ilişkin görüşlerini tespit etmeyi ve öğrenen örgüt disiplinlerinin eğitim kurumlarında ne derece benimsendiğini ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma grubunu, Kahramanmaraş ilindeki Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerindeki ilkokul ve ortaokullarda görev yapmakta olan 10 yönetici ve 32 öğretmen oluşturmaktadır. Betimsel tarama modeli kullanılan araştırmada, amaca ulaşabilmek için veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşme sonucunda elde edilen bulgulara göre, yönetici ve öğretmenler kendilerini geliştirebilmek için hizmetiçi eğitim, seminer ve kurslara katılmakta, mesleki eğitim yayınlarını takip etmektedirler. Alanlarıyla ilgi bilgi birikimlerinin yeterli düzeyde olduğunu düşünmektedirler. Okul vizyonlarının başarıya, ahlaki ve manevi değerlere, değişim ve yenileşmeye vurgu yaptığını ve bugüne ve geleceğe yönelik bir anlam taşıdığı ifade etmişlerdir. Öğretmen ve yöneticiler çalıştıkları okullarda takım çalışmalarında yer almaktadırlar. Gerçekleştirilen takım çalışmalarında takım üyelerinin birbirleriyle olan diyaloglarını olumlu bulmaktadırlar. İlkokul ve ortaokullardaki takım çalışmalarında öğrenme ortamları fikir alışverişiyle, okulun imkân ve olanaklarına göre ve bireylerin isteklerine göre oluşturulmaktadır. Okullarda yaşanılan problemlerin çözümü çalışan tüm personel katkıda bulunmaktadır. Yöneticiler kendilerini okul sisteminin önemli bir üyesi olarak görürlerken, öğretmenler kendilerini yeterince okul sisteminin önemli bir üyesi olarak görememektedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the views of Primary and Secondary Schools' Teachers and Administrators about being learning organization features and to reveal to what extent learning organization disciplines are adopted in educational institutions. 10 administrators and 32 teachers working in Primary and Secondary schools in Dulkadiroğlu and Onikişubat towns of Kahramanmaraş make up the sample of the research. To reach the aim, semi structured interview method was used as a means of collecting data in this research in which descriptive survey model was used. According to the findings obtained from interviews, administrators and teachers participate in on-the-job training, seminars, and courses and follow the vocational education publishing so as to improve themselves. They think that their fund of knowledge is sufficient in their fields. They expressed that the vision of the school stresses on success, moral and spiritual values, alteration and innovation and has a meaning toward today and future. Teachers and administrators take part in team works in their school. They find the dialogues positive performed among the team members. Learning environment in team works in Primary and Secondary schools are formed by exchange of ideas and according to opportunities of school and wishes of individuals. All staff try to contribute to the solution of problems at school. While administrators see themselves as an important member of the system, teachers don't.