Spatial impacts of hot-house cultivation in Kumluca
Örtü altı tarımının Kumluca'daki mekansal etkileri
  1. Tez No: 47226
  2. Yazar: FİLİZ KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NUMAN TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Mekansal Örgütlenme, Kırsal Yerleşme Modeli, Örtü Altı Tarımı, Spatial Organization, Rural Settlement Pattern, Hot-house- Cultivation 111
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Öz ORTU ALTI TARIMININ KUMLUCA'DAKİ MEKANSAL ETKİLERİ Kartal, Filiz Yüksek Lisans, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Numan Tuna Haziran 1995, 88 sayfa Bu çalışmanın amacı örtü altı tarımının Kumluca'daki mekansal etkilerinin ortaya çıkarılmasıdır. Kırsal yerleşmenin örgütleyici ilkeleri ve değişen kentsel gelişme dinamikleri, üretim sürecinin işlevsel örgütlenmesi ile bağlantılı olarak saptanmıştır. Örtü altı tarımındaki teknik ve örgütsel değişiklikler sonucu, Kumluca Ovası'nda dağınık bir kırsal yerleşme modelinin oluştuğu ortaya çıkmıştır. Yerleşme modeli ile ilgili en önemli problem altyapı ve servis tedariğidir. Bu koşullar altında, plancının görevi şimdiki olduğu kadar ortaya çıkmak üzere olan problemlerin de üstesinden gelmek için etkili planlama araçlarını geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPATIAL IMPACTS OF HOT-HOUSE CULTIVATION IN KUMLUCA Kartal, Filiz M.S., Department of Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Numan Tuna June 1995, 88 pages The aim of this study is to discover the spatial implications of hot-house cultivation in Kumluca. The organizing principles of the rural settlement and the changing dynamics of the urban growth are identified with reference to the functional organization of production process. It is revealed that a dispersed rural settlement pattern has been evolved in the Kumluca Plain as a result of technical and organizational changes in hot-house cultivation. The most important problem related with the settlement pattern is the provision of infrastructure and services. The task of planner, under these circumstances, is to develop effective planning tools to overcome the problems of forthcoming as well as of present spatial organization.