Public participation in the integrated consevation of historic urban environment
Tarihi kentsel çevrenin korunmasında kullanıcıların katılımı
  1. Tez No: 47227
  2. Yazar: UFUK SERİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞIL YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Korumada Halk Katılımı, Bütünleşmiş Koruma, Kentsel Koruma, Tarihi ve Kültürel Çevre
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZ TARİHİ KENTSEL ÇEVRENİN BÜTÜNLEŞMİŞ KORUNMASI ÇERÇEVESİNDE KULLANICILARIN KATILIMI SERİN, Ufuk Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşıl Yavuz Eylül 1995, 178 sayfa Tüm Dünya 'da ve Türkiye'de, tarihi ve kültürel çevrenin korunabilmesi için halkın destek ve katılımına verilen önem gitgide artmaktadır. Bu araştırmanın amacı da, bütünleşmiş korumanın bir parçası olarak halk katılımının rolünü ve önemini değişik boyutlarıyla tartışmaktır. Bu çerçeve içerisinde, halk katılımına yönelik çalışmalarda başarılı olmuş Belçika, İngiltere ve İtalya'dan ve bunun yanı sıra Türkiye'den de bazı örnek projeler seçilmiş, incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, hem tarihi, kültürel ve doğal çevrenin korunabilmesi, hem de bu amaçla halkın katılımının sağlanmasında temel olacağı düşünülen bir öneriler dizisi geliştirilmiştir. Bu önerilerin şekillenmesinde ise, koruma ve katılım sürecinde, özellikle Türkiye'de karşılaşılankültürel, sosyo-ekonomik ve yasal problemler ve örnek projelerden elde edilen veriler göz önüne alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PUBLIC PARTICIPATION IN THE INTEGRATED CONSERVATION OF HISTORIC URBAN ENVIRONMENT SER±N, Ufuk M.S., Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Ayşıl Yavuz September 1995, 178 pages In the world and in Turkey, there is an evergrowing concern for public participation in the preservation of historic urban areas (herein, the term 'public participation' implies the participation of the citizens). The aim of this study is to discuss the necessity of public participation in the integrated conservation of historic urban environment, by its various aspects. Advancing further, some significant case-studies which are selected from the European countries leading in this field, namely Belgium, England and Italy as well as from Turkey are analysed and evaluated. Finally, a series of proposals assumed to be essential not only for the efficiency of urban preservation but also for the encouragement of public participation is developed, taking into 111consideration the cultural, socio-economic and legal aspects of the problem as well as the evaluation of the case-studies. Keywords! Public Participation, Integrated Conservation, Urban Preservation, Historic and Cultural Environment. IV