Türkiye'de siyasi partilerin genel seçim propagandaları ve seçim sonrası faaliyetleri (1983–2011)
Political parties' general election propaganda and post-election activities in Turkey (1983-2011)
  1. Tez No: 472261
  2. Yazar: AYŞE ERKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. VEDAT GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Seçim kampanyaları, siyasi partiler, seçim sistemleri, parti programları, seçim beyannameleri ilanlar, mitingler, Election campaigns, Political parties, Selection systems, Party programs, Election declaration, Advertisements, Meetings
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1173
Özet
Bu çalışma 1983-2011 yılları arasında yürütülen genel seçim kampanyalarını içermektedir. 1983, 1987, 1991, 1995, 1999, 2002 ve 2007 yıllarında yapılan yedi seçim kampanyası araştırılmıştır. Çalışmaya 1980 öncesi gerçekleştirilen seçim kampanyaları, partilerin ideolojik yapıları ve genel seçimlerde uygulanan seçim sistemleri de dâhil edilmiştir. Bunun nedeni araştırmaya bütünlük kazandırmaktır. Seçim kampanyalarına katılan partilerden TBMM'ye girmeyi başaran partiler ile TBMM'ye girememiş ancak siyasi hayat için önemli görülen bazı partiler çalışmanın konusu olarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, 1983-2011 yılları arasında gerçekleştirilen genel seçim kampanyasında siyasi partilerin yürüttüğü kampanyaların özelliklerini, siyasi partilerin seçmenlere sundukları vaatleri tespit etmek ve tartışmaktır. Araştırma sırasında, ülkede yaşanan gelişmelerin ve siyasi partilerin benimsediği ideolojik yapının seçim kampanyalarına yön verdiği tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca, seçimlerde uygulanan seçim yasalarının, seçim sonuçlarına büyük oranda etki ettiği görülmüştür. Bu nedenle bu konularda araştırılmıştır. 1983 Genel Seçimleri askeri yönetimin etkisi altında yürütülmüştür. Askeri yönetimin yaptığı vetolar nedeniyle genel seçimlere üç parti katılabilmiştir. Çalışmada siyasi partilerin seçmene yönelik vaatleri tartışılmıştır. Araştırmada, seçim kampanyalarına seçim öncesi siyasi ortamın yön verdiği görüşmüştür. İktidar partilerinin uygulamaları da seçim kampanyalarında çok tartışılan konulardandır. 1983'te var olan ve seçim kampanyalarını şekillendiren ekonomik, siyasi, sosyal alandaki sorunlar artarak 2002'ye kadar devam etmiştir. Ancak 1999 yılında kurulan Koalisyon Hükümeti terör sorununu oldukça etkisiz hale getirmiştir. 1991 Genel Seçimlerinde halk Koalisyon Hükümeti için oy vermiştir. 1995 Genel Seçimlerinde seçmenin bir arayış içinde olduğu ve denenmemiş bir partiye en fazla oyu verdiği görülmüştür. 1999 genel seçiminde milliyetçi söylemler seçmeni etkilemiştir. 2002'de yapılan genel seçimde iki parti TBMM'ye girebilmiştir. 2007'de Ak Parti büyük bir başarı elde etmiştir. Bunun sebebi ise iktidarı yıllarında uygulamaya koyduğu başarılı politikalardır.
Özet (Çeviri)
This study includes general election campaigns carried out between 1983 and 2011. Election campaigns carried out in the early 1980s, Ideological structures of the parties and electoral systems included in general elections. Seven campaigns in 1983, 1987, 1991, 1995, 1999, 2002 and 2007 were researched. The reason for this is to give integrity to the investigation. The research included parties that succeeded in entering the Turkish Grand National Assembly after the election, as well as some parties that were not able to enter the Grand National Assembly but considered important for political life. The aim of this study is to identify and discuss the characteristics of the campaigns carried out by political parties and the promises they made to voters in the general election campaigns carried out between 1983 and 2011. It has been determined that political developments in the country and ideological structures of the parties led the election campaigns during the research. In the study, it was also reported that the election laws applied in the elections had a major impact on the election results. For this reason, it has been investigated in these issues. The 1983 General Elections had been carried out under the influence of the military administration. In 1983, The general election held with three political parties, due to the veto of the military government. In this work, ıt was discussed the promises making by political parties for their electors. It was seen in the study that the pre-election political climate has affected the election campaigns. The economic, political and social problems that existed in 1983 continued to increase until 2002 and shaped electoral campaigns. However, the coalition government established in 1999 has made the problem of terrorism very insignificant. In the 1991 General Elections, it appears that the people voted for the Coalition. In the 1995 General Elections, it seems that the voters were on a quest. Because they gave the most votes to a political party having different political ideologies. In the 1999 General Election, voters were influenced from nationalistic promises saying by politic leaders. In the General Election held in 2002, two parties were able to enter the Turkish Grand National Assembly. In 2007, the Justice and Development Party achieved a great success. The reason for this is the successful policies that he has implemented over the years when the party was in power.