Berit Dağının (Kahramanmaraş) vejetasyon coğrafyası
Vegetation geography of Berit Mountain (Kahramanmaraş)
  1. Tez No: 472262
  2. Yazar: TUĞRUL AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN TOROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Vejetasyon, Kahramanmaraş, Berit Dağı, Vegetation, Kahramanmaras, Berit Mountain
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yeryüzündeki bitki örtüsü ve bu örtünün çevre ile olan ilişkisini inceleyen 'vejetasyon coğrafyası' bakımından Türkiye; Dünya'nın en önemli vejetasyon bölgelerinden birini oluşturmaktadır. Konum itibariyle orta kuşağın güney kısmında; Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan vejetasyon coğrafyası bölgelerinin geçiş zonunda bulunan Türkiye'de bugüne kadar yapılan araştırmalarda 12000'den fazla bitki taksonunun bulunduğu saptanmıştır. Floristik bölge anlamında Türkiye'de özel bir konumda bulunan Berit Dağı vejetasyon formasyonlarının dağılışına dair herhangi bir çalışmanın yapılmadığı tespit edilmiştir. Kahramanmaraş ili sınırları içerisinde yer alan Berit Dağı; Ahır Dağı'nın kuzeyinde, Göksun-Afşin Ovalarının güneyinde ve Engizek dağı batısında yer alır. Çalışma alanı bitki çalışmaları açısından özel bir konumda yer almaktadır ve vejetasyon formasyonları dağılış alanları tespit edilerek; formasyonların florastik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kahramanmaraş'ın en yüksek rakımlı noktası olan Barit Dağı'nın yükseltisi 600-3027m arasında değişmektedir. Yükselti farkının kısa mesafelerde değişmesi nedeniyle, ortaya çıkan sıcaklık ve yağış koşulları; yörede biyo-klimatik şartlar bakımından zengin bitki çeşitliliğine ve farklı vejetasyon topluluklarının yetişmesine olanak sağlamaktadır. Sonuç olarak; Berit Dağı'nda vejetasyon topluluklarının üç ana formasyon şeklinde dağıldığı gözlenmiştir. Berit Dağı'nın kuzeyinde Elbistan-Afşin ovalarına bakan yamaçlarda; İran-Turan fitocoğrafya bölgesine ait kuru ormanlar karakterize olup, artan kuraklık nedeniyle tür bakımından fakir ve seyrek bir dağılış gösterir. Berit Dağı güneyinde ise, Ceyhan nehri vadisi boyunca çalı türleri ile beraber kızılçam ve meşe toplulukları hâkimdir. Güney kısımdaki vejetasyon toplulukları yükselti etkisiyle kuşaklar halinde sıralandığı görülmektedir. 900-1400m arasında karaçam toplulukları görülürken; 1500-2100m arasında sedir ormanları dağılış göstermektedir. Berit Dağı'nda 2100m'den sonra başlayan Alpin kuşak boyunca dikenli yastık oluşturan (Geven, Çoban yastığı) bitkiler görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey in terms of 'vegetation geography' which examines the relationship between the vegetation cover on the earth and the environment. It is one of the most important vegetation regions of the world. In the southern part of the middle zone as the location; In Turkey, which is located in the transition zone of Europe-Siberia, Mediterranean and Iran-Turan vegetation geographical regions, it has been found that more than 12000 plant taxa were found in researches carried out to date. It has been determined that no study has been done on the distribution of the Berit Dağı vegetation formations in a special location in Turkey in the sense of the Floristic area. Berit Mountain located within Kahramanmaraş province borders; It lies to the north of the Ahır Dağı, to the south of Göksun-Afşin Plain and to the west of Engizek Mountain. The study area is located in a special position in terms of plant studies and the distribution areas of vegetation formations are determined; Aiming to determine the floristic properties of the formations. It is the highest altitude point of Kahramanmaras. Berit Mountain's elevation ranges from 600 to 3027 meters. The temperature and precipitation conditions that occur due to the change in altitude difference at short distances; It enables the diversity of plants rich in bioclimatic conditions in the region and the growth of different vegetation communities. As a result; It has been observed that the vegetation communities on the Berit Mountain are distributed in three main forms. On the slopes overlooking the plains of Elbistan-Afşin in the north of Berit Mountain; The dry forests belonging to the Iranian-Turan phytogeographical region are characterized and show a poor and sporadic distribution due to increasing drought. To the south of the Berit Mountain, along with the shrub species along the Ceyhan river valley, the pinus brutia and oak communities dominate. The vegetation communities in the southern part appear to be in vegetation zone with the effect of altitude. While pinus nigra communities are seen between 900-1400 m; cedrus libani forests are distributed between 1500-2100 m. On the Berit Mountain there are plants (astragalus , acantholimon acerosum ) that form a thorn along the Alpine belt, which starts after 2100 m.