Örgütsel iklimin iş doyumuna etkisine yönelik zihinsel engelliler öğretmenleri üzerine alan çalışması
Study on teachers of mentally disabledabout the impact of job satisfaction on organizational climate
- Tez No: 472275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER OKAN FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel İklim, İş Doyumu, Zihinsel Engelliler Öğretmenleri, Organizational Climate, Job Satisfaction, Mentally Disabledabout Teacher
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Örgütsel iklim, iş çevresinin çalışanlar tarafından dolaylı ya da doğrudan algılanan ve çalışanların motivasyon ve davranışlarını etkilediği kabul edilen ölçülebilir özellikler kümesidir. Çalışanların bir durum karşısında gösterdikleri ortak tepki ya da algılardır. Örgütsel iklim, algılanabilen ve örgüte belirli bir kimlik kazandıran bir kavram olduğu için insan davranışlarını açıklamada yol göstericidir. İş doyumu ise, kişinin ihtiyaçlarıyla, değer yargılarının işiyle uyumudur. Ayrıca iş doyumu iş görenin işini ve etrafını değerlendirmesi sonucu geliştirdiği duygusal tepkidir. Çalıştığı eğitim kurumunda zihinsel engelli öğrencilere çeşitli bilgi, beceri ve tutumları kazandırmak üzere eğitim veren zihinsel engelliler öğretmenleri, özel olarak yetişmiş eğitimcilerdir. Bu öğretmenlere sunulan iş ortamının da önemi büyüktür. İş ortamının bireye ekonomik etkisi yanında psikolojik ve sosyal yaşantısına da önemli etkisi vardır. Örgütsel iklim ve iş doyumu kavramları çalışma hayatında ve çalışma psikolojisi alanında kullanılmaktadır. Araştırmanın ana amacı örgütsel iklimin iş doyumuna etkisini ve örgütsel iklim boyutunda iş görenin iş doyumunu artıran etkenleri ortaya koymaktır. Bu bağlamda örgütsel iklim ve iş doyumu arasındaki anlamlı ve olumlu etki olup olmadığı incelenecektir. Proje araştırma kısmında ise Kahramanmaraş'ta zihinsel engellilere yönelik eğitim veren okullarda görev yapan öğretmenler ana kütle olarak belirlenmiştir Araştırma kapsamında frekans, T-testi, ANOVA ve korelasyon gibi analizler yapılarak sonuç elde edilmeye çalışılmıştır. Katılımcıların demografik özellikleri ve kavramların alt boyutları araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda örgütsel iklim algılamaları ile iş doyumu algısı arasında pozitif etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational climate is measurable features group of business environment which is perceived directly or indirectly by employees and accepted that it affects motivation and behaviour of employees. They are the common reaction or perceptions of employees in theface of a situation. Since organizational is a concept that can be percepted and make them gain an identitiy to organization, it's a guide to explain the human behavior. Job satisfaction is the harmony of person's values and needs and his job. Also job satisfaction is an emotional reaction that the workers' improved as a result of evaluation of their job and environment. Teachers of mentally disabled; skills and attitudes to mentally retarded students in the educational institution in which they work. Mentally handicapped students are trained by specially trained trainers and staff. It is also an important aspect of the work environment presented to these teachers. Business environment effects not only person's economic life but also it effects his phscological and social life. Organizational climate and job satisfaction concepts are used in working life and industrial psychology field. The research, the effects of the“Organizational Climate”on the Job Satisfaction" and the factors of increasing job satisfaction of workers on the organizational climate dimension are examined. Also it is examined significant and positive effects between organizational climate and job satisfaction are examined. In the scope of the research, such as frequency, t-test, ANOVA and correlation were tried to be analyzed. The demographic characteristics of the participants and the sub-dimensions of the concepts were included in the scope of the study. The analysis results in the it has been found that it has a positive effect on organizational climate perceptions and job satisfaction perception.